X
 
 

Шест експертни организации "против" модела "независим прокурор", искат оставката на Данаил Кирилов

2004 8
Шест експертни организации "против" модела "независим прокурор", искат оставката на Данаил Кирилов
Снимка: неправителствени организации
Предложените от правителството промени в Наказателно-процесуалния кодекс за "независим прокурор" са имитация с политически ефект и няма да доведат до работещ мехаизъм за независимо и ефективно разследване на главния прокурор. Затова настояваме за оставката на автора на предложените промени, правосъдния министър Данаил Кирилов. Предложеният от него законопроект е "не само за правно неиздържан, но и откровено несъответен на отрицателното становище на Венецианската комисия относно първоначално представения й друг законопроект".

Това се казва в отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов на шест специализирани организации в областта на върховенството на закона. То е внесено в деловодството на Министерски съвет на 12 декември 2019г. и е подписано от: Бойко Станкушев - "Антикорупционен фонд", Диляна Маркова - "Български адвокати за правата на човека", Биляна Гяурова-Вегертседер - "Български институт за правни инициативи", Красимир Кънев- "Български хелзинкски комитет", Светла Костадинова - Фондация "Институт за пазарна икономика" и Д-р Гергана Жулева - "Програма достъп до информация".

Борисов: Независим прокурор ще разследва главния прокурор

Създаваме нова правна фигура – прокурор, завеждащ инспектората на ВКП. Той ще се избира с мнозинство от 2/3 на прокурорската коле...

Какво е предложението на правосъдния министър Данаил Кирилов можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Те припомнят, че в решението на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) по делото "Колеви срещу България" се констатира липсата на конституционна и законова процедура за независимо разследване и отстраняване на главния прокурор на Република България в случай на подозрения за извършено престъпление. "На практика това го превръща в безконтролна и безотчетна институция с неограничена власт, която Венецианската комисия сравни с несменяема монархическа фигура, имунизирана срещу наказателно преследване", заявяват организациите.

Освен, че законопроектът "не е обсъждан на национално равнище и пренебрегва както националните правила на законотворческия процес", според организациите от мотивите му става ясно, че "той не цели съобразяване с препоръките на Венецианската комисия, а по-скоро ги пренебрегва и, така и резолюцията на Комитета на министрите и препоръки на Венецианската комисия."

Според организациите с текстовете се "търси политически ефект пред страните членки от ЕС, доколкото в момента те обсъждат изпълнението на препоръките от последния доклад на Механизма за сътрудничество и проверка за съобразяване с тези препоръки."

Независим прокурор - от който нищо не зависи ли?

Независим прокурор ще разследва главния прокурор, ако главният прокурор извърши умишлено престъпление от общ характер. Това реши правит...

Както ЕСПЧ, така и Венецианската комисия са поддържали мнението, че независимото разследване на главния прокурор трябва да се извършва от лица или органи, които са не са йерархично и институционално зависими от разследваното лице. Предложеният на извънредното заседание на Министерски съвет от 07.12.2019 г. законопроект не отговаря на тези стандарти.

"Венецианската комисия нееднократно е препоръчвала на България и да намали влиянието на главния прокурор над прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), както и на влиянието на членовете на ВСС с професионален произход от прокуратурата чрез блокиращ глас при разследванията и подаване на предложение до президента за освобождаване от длъжност на главния прокурор. По повод представения й законопроект, тя изрази безпокойство от рисковете за независимостта на съда, произтичащи от структурата на Висшия съдебен съвет и формирането на неговите решения под силното влияние на главния прокурор. По-рано тази година изборът на г-н Иван Гешев за главен прокурор със 17-те гласа на прокурорите и членовете на ВСС, избрани от парламентарно представените партии, демонстрира ясно това влияние."

"Дългогодишното неизпълнение на препоръките на Венецианската комисия относно статута на самата прокуратура и структурата на Висшия съдебен съвет, както и предложенията за конкретни мерки за тяхната промяна са подробно представени и в Становище на ВК от м. октомври 2017 г. Независимо от припомнянето им в новото Становище от декември 2019г., министър-председателят отказа публично да участва в дебат за промените, необходими за осигуряването на независимост на съда и отчетност на прокуратурата. Предвид видимите опити за осуетяване на законово разрешение на тези проблеми, не сме убедени, че препоръките от последните доклади на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка, становище на ВК от 09.12.2019 г. и резолюция на Комитета на министрите са намерили своето решение."

Щестте експертни организации настояват за съдебна реформа, която да осигури независимостта на съда, както и отчетност, включително и  наказателната отговорност на българския главен прокурор в съответствие с препоръките на Комитета на министрите на Съвета на Европа и Венецианската комисия за осигуряване на върховенство на закона.

Дончева: "Апотеоз на панирания мозък" е предложението на ГЕРБ за независим прокурор

"Абсолютно сериозно смятам, че това правителство и предишните правителства на Бойко Борисов, фабрикуват решения, които смайват с глупос...

Actualno.com припомня обясненията на вицепремиера Томислав Дончев от тази сутрин, от които става ясно, че не е много ясно до какво ще доведе законовото предложение за механизма "независим прокурор". Какво каза той вижте В ТАЗИ СТАТИЯ.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Иван Ченчев 7 Иван Ченчев преди 1 месец Профил на трол?
  Шестте изброени червени неправителствени организацийки воглаве с антибългарския русофилски Хелзински комитет искат да обяздят властта в България с водачи като комунистическия Иван Костов, Иво Прокопов-гризача Разградски, смърдящия гном от Делиормана Атанасчо Атанасов и отрочето на фанатизираните комунисти и антибългари Бойкикеви- брадатия стар ерген без трудов стаж Христо Иванов- Бойкикев. Няма да виж още ›› им се получи.
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Щом Барни Ръбъл, който е от кантората, обслужваща “Артекс“, стана министър на правосъдието ...
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Дани е корифей сравнен с Кухата Тиква! Сещате ли се за кво говорим? Калимки в симбиоза с банкянска тиква!
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  цитат: " ...настояваме за оставката на автора на предложените промени, правосъдния министър Данаил Кирилов." А дали вече не е късно и защо до сега никой не е поставил въпроса за обсъждане? Нима някой се е надявал на вразумяване? Много са тези дето се надяваха и преди 1989, но разочарованията са за тези дето на нищо не се надяваха. струва ми се, че нещата се повтарят. Съжалявам ако греша.
 • Дани Мазника 3 Дани Мазника преди 1 месец Профил на трол?
  Барни Ръбъл - Това е СВРЪХТЪПАКА, некадърното адвокатче Данаил Кирилов (Дани) - един безгръбначен подлизурко !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  желанието да бъде назначен "независим прокурор" показва много ясно, че Гешеф е ЗАВИСИМ ПРОКУРОР
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  А да не говорим за мудния мисловен процес на сричащия на забавен кадранс Кирилов.
 • въпрос 1.1 въпрос преди 1 месец Профил на трол?
  Интересно, къде и кога видяхте "мисловен процес"? Да не сте се объркали с някой друг?
  : 2 !