Шест експертни организации "против" модела "независим прокурор", искат оставката на Данаил Кирилов

3476
Шест експертни организации "против" модела "независим прокурор", искат оставката на Данаил Кирилов
Снимка: неправителствени организации

Предложените от правителството промени в Наказателно-процесуалния кодекс за "независим прокурор" са имитация с политически ефект и няма да доведат до работещ мехаизъм за независимо и ефективно разследване на главния прокурор. Затова настояваме за оставката на автора на предложените промени, правосъдния министър Данаил Кирилов. Предложеният от него законопроект е "не само за правно неиздържан, но и откровено несъответен на отрицателното становище на Венецианската комисия относно първоначално представения й друг законопроект".

Това се казва в отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов на шест специализирани организации в областта на върховенството на закона. То е внесено в деловодството на Министерски съвет на 12 декември 2019г. и е подписано от: Бойко Станкушев - "Антикорупционен фонд", Диляна Маркова - "Български адвокати за правата на човека", Биляна Гяурова-Вегертседер - "Български институт за правни инициативи", Красимир Кънев- "Български хелзинкски комитет", Светла Костадинова - Фондация "Институт за пазарна икономика" и Д-р Гергана Жулева - "Програма достъп до информация".

Борисов: Независим прокурор ще разследва главния прокурор

Създаваме нова правна фигура – прокурор, завеждащ инспектората на ВКП. Той ще се избира с мнозинство от 2/3 на прокурорската коле...

Какво е предложението на правосъдния министър Данаил Кирилов можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Те припомнят, че в решението на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) по делото "Колеви срещу България" се констатира липсата на конституционна и законова процедура за независимо разследване и отстраняване на главния прокурор на Република България в случай на подозрения за извършено престъпление. "На практика това го превръща в безконтролна и безотчетна институция с неограничена власт, която Венецианската комисия сравни с несменяема монархическа фигура, имунизирана срещу наказателно преследване", заявяват организациите.

Освен, че законопроектът "не е обсъждан на национално равнище и пренебрегва както националните правила на законотворческия процес", според организациите от мотивите му става ясно, че "той не цели съобразяване с препоръките на Венецианската комисия, а по-скоро ги пренебрегва и, така и резолюцията на Комитета на министрите и препоръки на Венецианската комисия."

Според организациите с текстовете се "търси политически ефект пред страните членки от ЕС, доколкото в момента те обсъждат изпълнението на препоръките от последния доклад на Механизма за сътрудничество и проверка за съобразяване с тези препоръки."

Независим прокурор - от който нищо не зависи ли?

Независим прокурор ще разследва главния прокурор, ако главният прокурор извърши умишлено престъпление от общ характер. Това реши правит...

Както ЕСПЧ, така и Венецианската комисия са поддържали мнението, че независимото разследване на главния прокурор трябва да се извършва от лица или органи, които са не са йерархично и институционално зависими от разследваното лице. Предложеният на извънредното заседание на Министерски съвет от 07.12.2019 г. законопроект не отговаря на тези стандарти.

"Венецианската комисия нееднократно е препоръчвала на България и да намали влиянието на главния прокурор над прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), както и на влиянието на членовете на ВСС с професионален произход от прокуратурата чрез блокиращ глас при разследванията и подаване на предложение до президента за освобождаване от длъжност на главния прокурор. По повод представения й законопроект, тя изрази безпокойство от рисковете за независимостта на съда, произтичащи от структурата на Висшия съдебен съвет и формирането на неговите решения под силното влияние на главния прокурор. По-рано тази година изборът на г-н Иван Гешев за главен прокурор със 17-те гласа на прокурорите и членовете на ВСС, избрани от парламентарно представените партии, демонстрира ясно това влияние."

"Дългогодишното неизпълнение на препоръките на Венецианската комисия относно статута на самата прокуратура и структурата на Висшия съдебен съвет, както и предложенията за конкретни мерки за тяхната промяна са подробно представени и в Становище на ВК от м. октомври 2017 г. Независимо от припомнянето им в новото Становище от декември 2019г., министър-председателят отказа публично да участва в дебат за промените, необходими за осигуряването на независимост на съда и отчетност на прокуратурата. Предвид видимите опити за осуетяване на законово разрешение на тези проблеми, не сме убедени, че препоръките от последните доклади на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка, становище на ВК от 09.12.2019 г. и резолюция на Комитета на министрите са намерили своето решение."

Щестте експертни организации настояват за съдебна реформа, която да осигури независимостта на съда, както и отчетност, включително и  наказателната отговорност на българския главен прокурор в съответствие с препоръките на Комитета на министрите на Съвета на Европа и Венецианската комисия за осигуряване на върховенство на закона.

Дончева: "Апотеоз на панирания мозък" е предложението на ГЕРБ за независим прокурор

"Абсолютно сериозно смятам, че това правителство и предишните правителства на Бойко Борисов, фабрикуват решения, които смайват с глупос...

Actualno.com припомня обясненията на вицепремиера Томислав Дончев от тази сутрин, от които става ясно, че не е много ясно до какво ще доведе законовото предложение за механизма "независим прокурор". Какво каза той вижте В ТАЗИ СТАТИЯ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Първан Симеонов: Борисов с хиперход, нищо непревдидено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика