X
 
 

Дончев си призна, че в предложението за контрол на главния прокурор има много дупки

1580 6
Дончев си призна, че в предложението за контрол на главния прокурор има много дупки
Снимка: БГНЕС
Има ли яснота властта до какво ще доведе законовото предложение за независим прокурор, който да разследва и всъщност контролира главния? Обясненията на вицепремиера Томислав Дончев пред Нова телевизия определено навяват мисли, че все още се стеле доста мъгла.

Попитан дали е релевантно независим прокурор да следи 7 години главния прокурор дали ще направи престъпление от общ характер, а след това например пак да е подчинен на човека, бил главен прокурор, Дончев отвърна в стил практиката трябва да покаже. Той си призна и, че имало "много въпроси, на които текстът не може да даде отговор", визирайки законопроекта за въвеждане на независим прокурор, контролиращ главния. "Това е конструкцията, която сме постигнали", и продължи с: "А вие как предлагате"? Самият Дончев каза и, че не е наясно какво друго ще прави независимия прокурор, освен да чака главният да направи престъпление от общ характер.

Дончева: "Апотеоз на панирания мозък" е предложението на ГЕРБ за независим прокурор

"Абсолютно сериозно смятам, че това правителство и предишните правителства на Бойко Борисов, фабрикуват решения, които смайват с глупос...

Същевременно Дончев не видя като по-добро предложение визията на президента Румен Радев, че трябва да има промяна на конституцията, а не да се променя Наказателно-процесуалния кодекс. Де факто въпросът за Конституцията е дали главният прокурор да има и според нея възможност за "методическо ръководство" (чл. 126, ал. 2 от Конституцията) на всички свои подчинени, когато са поели някакъв конкретен случай. Ако няма такава възможност, хипотетично всеки прокурор може да разследва държавен обвинител номер едно. Отделен е въпросът, че във Висшия съдебен съвет влизат хора, избирани от парламента, а не целият състав да бъде избиран от съсловията на съдиите и прокурорите.

"Трудно е да се опише цялата ситуация с две думи. Все едно аз да кажа, че Виктор и Ади не си разбират от работата". Така Дончев коментира поредната остра размяна на реплики между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев. Според него, когато критиката е повсеместна, трудно се извличало "рационално зърно". И видя в думите на Борисов по адрес на Радев, че е двуличен, право да бъде емоционален.

Дончев категорично подкрепи разпореждането на премиера Бойко Борисов да не се плаща с държавни пари за коледни партита в държавната администрация. Той обясни и, че още няма как да се каже колко ще струва нов правителствен самолет, след като стана ясно, че ще бъде пенсиониран "Фалкон"-а.

За финал Дончев констатира, че с медиите в България има проблем, защото хем всеки си казвал каквото иска, дори ако е "някоя щуротия", хем имало усещане как медиите са притискани да мълчат.

Антон Кутев смята, че гласуването за Цацаров показало как БСП върви към разцепление

Факт е, че има разцепление. Засега са само симптоми, истинското разцепление ще си проличи след няколко месеца. Това заяви червеният деп...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Всички горе сте за разстрел!!!!
 • Октомври 3 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Изключително противно същество на снимката. Ами като има пробойни значи сте абсолютни тъпанари дори и да имате 200 висши образования бе. Между другото е по добре Врага ти да е глупав , а не умен. Но , не са съвсем тъпанари. За личното и клановото си забогатяване се оказват изключително прагматични и енетелегенти. Изключително. Айде за дончев на идващото петъчно парти да се *адави нещо та в събота виж още ›› настроението да ми се вдигне значително.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Защо пък Ряпата да е противна, просто не е още узряла !
  : 0 !
 • Октомври 3.2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Е , какъв е този глупав въпрос дето ме връща в 3 клас ? Е , как да не е противна тази мутра и при това изключително ? И защо така се подиграваш на ряпата като я сравняваш с това същество изключително противно ?
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  "Надзорник на главния прокурор" е защитата на една ПРОСТА Тиква, "да не го подгони службата" ! А защо той трябва да знае, що там пише в Конституцията, та той е ваксиниран : "Аз съм прост" ! А по юридически въпроси той е застрахован, та него го варди Барни Ръбъл ...
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Най-голямата дупка е, че ТиквеникоФФФ иска да си сложи "тенекия", за "да не го подгони Шаро" ! Защото ГешоФ не е малко луд и току виж започнал да търси едри риби за едри кражби .