Данаил Кирилов обясни как ще се търси наказателна отговорност на обвинителите

2263
Данаил Кирилов обясни как ще се търси наказателна отговорност на обвинителите
Снимка: БГНЕС

Създава се фигура, която има независимост и самостоятелност, за да проведе разследването и обвинението в случай на твърдение за деяние, извършено от главния прокурор или от неговите заместници.

Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов на извънредно заседание на Министерски съвет, предаде Агенция „Фокус“.

Данаил Кирилов пита Венецианската комисия за препоръки за разследването на "тримата големи"

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов пита Венецианската комисия за препоръки по въвеждането на ефективен механизъм за разследване ...

„Представяме на вашето внимание проект за изменение и допълнение на наказателно-процесуалния кодекс заедно с изменение на закона за съдебната власт съобразно препоръките и заключенията на Венецианската комисия.

Новото, което е предложено и е резултат на съображенията и препоръките на Венецианската комисия, предлагаме да отпадне регулацията за осъществяване на наказателна отговорност на председателите на върховния касационен съд и върховния административен съд, за да изпълним препоръките и да докажем, че няма да се засегне независимостта на съдии“, каза още Кирилов.

„Оставя само режим за реализиране на наказателна отговорност на главния прокурор. Създаваме нов субект, нова правна фигура във връзка с реализирането на отговорността на главния прокурор и на неговите заместници. Обособяваме и даваме статут на прокурор, завеждащ инспектората на върховна касационна прокуратура“, каза още той.

„Гаранцията за неговата независимост са в това, че се избира отделно от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет с квалифицирано мнозинство от две трети с мандат за седем години. Освен това по отношение на него, не може главния прокурор на упражнява правомощия по надзор за законност на неговите актове.

Борисов: Независим прокурор ще разследва главния прокурор

Създаваме нова правна фигура – прокурор, завеждащ инспектората на ВКП. Той ще се избира с мнозинство от 2/3 на прокурорската коле...

Тоест главният прокурор не може да отменя като незаконни актове, с които се разследва самия главен прокурор или неговите заместници. Тези предложени промени са изцяло в консоционната рамка, тоест по никакъв начин не се засяга ексклузивността на функцията по разследвания и обвинения, която по институция е предоставена само на прокуратурата“, допълни министър Кирилов.

"Премиерът Борисов каза, че досега ако има сигнал или е заподозрян главният прокурор, негов подчинен го разследва и накрая го докладва. С изменението, което правим днес създаваме ново звено, абсолютно независим прокурор, който разследва и не докладва на главния прокурор до внасянето на обвинението. Той не е зависим от главния прокурор", заяви Данаил Кирилов.

Разработването на проекта не предвижда допълнителни финансови тежести, дотолкова доколкото то ще се реализира в рамките на числеността на ВКП. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов.

„Дотолкова доколкото то ще се реализира в рамките на числеността на ВКП и от първия прочит не смятам, че законът извежда допълнителни финансови ангажименти, в този смисъл и одобрената обосновка“, допълни той.

БСП предлага възможност за обжалване на актове на прокуратурата пред съда

Внасяме промени в НПК днес, с които предлагаме да се наложи контрол върху безконтролни досега актове на прокуратурата. Това заяви лид...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com