Все още не е избран сертифициращ орган за програмата за развитие на селските райони

20726
Все още не е избран сертифициращ орган за програмата за развитие на селските райони
Снимка: БГНЕС

Не смятам, че битката с ДФ „Земеделие” е персонална и личностна с министър Димитър Греков. Това каза Виолета Александрова, заместник-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие” в предаването „Тази сутрин” по БТВ.

„Най-основната причина за изместването на фокуса от същинския проблем, че в момента по програмата за развитие на селските райони има един огромен прецедент, който е гаф за държавната администрация и изцяло на България – не е избран сертифициращ орган за програмата за развитие на селските райони, обясни Александрова. По думите й, този орган се избира от миналата година от май месец. „През целия мандат на министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков не е избран сертифициращ орган и са под заплаха и старата програма и новата програмата. Към момента трябва да се сертифицират средствата от октомври 2012 до октомври 2013 година – това 1,180 млрд евро.

МЗХ и ДФ "Земеделие" продължават с нападките по медиите

Има много оплаквания към ръководството на Държавен фонд "Земеделие". Това заяви вчера министърът на земеделието и храните Димитър Греко...

Средствата, които са разплатени сега са около 2,5 милиарда лева”, обясни тя. „Обществените поръчки са само част от проверките на сертифициращия орган. Всички тези поръчки са разгледани от ДФ „Земеделие”, на съответните общини са наложени съответните финансови корекции. Сега ни трябва само сертифициращ орган, който да потвърди констатациите на ДФЗ. Обществената пръчка за избор на сертифициращ орган се обявява от Министерството на земеделието, от компетентния орган – министърът на земеделието, който е управляващ орган, прилагащият орган – ДФЗ, сертифициращият орган. Нямаме сертифициращ орган, което е голям проблем. Трябва да се търси някъде виновен”, обясни Александрова.

Виолета Александрова представи писма, които са изпратени от ДФЗ до министър Греков на 27 януари. „Министър Греков ние е върнал на 6 февруари отговор, че са предприети всички мерки. Виждаме какви са мерките – към настоящият момент нямаме сертифициращ орган. Пари се разплащат непрекъснато, друг е проблемът, че към настоящия момент общините строят интензивно и си реализират техните проекти и няма толкова много заявки за плащане. Надявам се, че след като мине активният летен сезон те ще започнат да си подават заявки за плащания както беше миналата година”, каза още Александрова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика