Кога децата могат да отсъстват над 30 дни от присъствено обучение?

18924
Кога децата могат да отсъстват над 30 дни от присъствено обучение?
Снимка: БГНЕС

Освен по медицински причини - конкретни заболявания, деца ще могат да преминават от присъствено към електронно образование и при желание на родителя. Като причина може да бъде страх от това детето да контактува с други ученици по време на учебната година. Оказва се, че срокът за това обучение може да бъде над 30 дни. Това стана ясно от участието на зам.- министърът на образованието Таня Михайлова в БНТ.

Заради настояването на родители тази възможност влезе в  с промените в Закона за училищното образование. Там беше решено ученик да има правото да се обучава дистанционно повече от 30 дни.

Условията за това: риск за здравето и живота на ученика, риск за член на семейството му както и по искане на семейството и с разрешение на Регионалното управление по образованието.

БЧК съдейства за безопасното връщане на децата в училище

На 10 септември от 11:30 ч. в централното фоайе на Националния съвет на БЧК, гр. София, бул. "Джеймс Баучер" 76 ще се състои церемония ...

Тези деца ще се обучават чрез виртуална класна стая като ще се изградят училища- центрове на дистанционно обучение. Там ще се създадат временни класове.

"Във връзка с пандемията я има възможността за повече от 30 дни ученици, които съответно родителите им заявят желание или те самите да се включат в такова обучение, но условията са няколко - на първо място по здравословни причини - на детето и към членове на семейството, с които живее. Или при ученици с притеснения и страхове да бъдат заедно с други в класната стая. Това е безусловно, разрешава се от самия директор", каза зам.-министърът на образованието.

Дава се възможност и на тази група родители, съответно ученици, да заявят своето желание, но тук вече имаме разрешителен режим, който ще минава и през Регионалното управление на образованието, за да може да се прецени дали има тези условия, дали наистина се налага, дали ученикът има отношение и към образованието, защото ние трябва да сме максимално обективни, за да разрешаваме такава възможност, обясни още тя.

Личните лекари не са тези, които освобождават учениците, подчерта зам.-министърът. Но при отсъствие и в онлайн обучение родителите трябва да уведомяват лекарите.

Таня Михайлова уточни, че възрастова граница за преминаване към електронна форма на обучение няма, заради пандемията.

Вълчев разясни - родителите имат право на избор, ако училището осигури смесена форма на обучение

„Училищата ще имат свобода. Ако някое училище желае да реализира хибриден образователен процес, въпреки че такъв се организира т...

"Това е дневна форма на обучение, но просто разликата е, че в електронна среда, от разстояние, в този случай учениците няма да променят формата си на обучение, те ще се водят ученици на училището, на този клас", обясни тя.

Родителите вече могат да подават заявления в свободна форма към Регионалните здравни инспекции при подобно желание. Началниците на регионалните управления и самите директори са информирани, че всички родители, които заявяват своите намерения, трябва да бъдат съответно приети тези заявления, да се обработят, за да може и самото училище да знае, защото трябва едно технологично време, каза Михайлова.

"И днес могат да подават тези заявления, на този етап заявлението е в свободна форма, те просто само трябва да заявят своето намерение", каза Михайлова.

Обаче: Ако по някаква причина, ученикът не се включва в учебния процес - той ще трябва да се върне към присъствената форма на обучение.

На училище в пандемията, какво трябва да знаете

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование