Как ще реагират училищата в случай на коронавирус - отговорите на Таня Михайлова

9690
Как ще реагират училищата в случай на коронавирус - отговорите на Таня Михайлова
Снимка: Pixabay

Една присъствена година – за това работим, няма да затваряме училища и детски градини в средата на октомври, започна зам.-министър Таня Михайлова своите разяснения пред bTV.Тя обясни как трябва да реагира всеки родител, ученик и даде ясна картина на разпоредбите към училищата в случай на заразен с коронавирус - ученик или учител.

"За да предотвратим такива случаи (обучение в електронна среда - бел.ред.), трябва всички да сме много отговорни. Към родителите на учениците, на малките деца: Щом има някакви симптоми не се чувстваш добре, лека температура, това означава, че детето, ученикът трябва да остане вкъщи. Не е нужно да отиде в училище. Може да не е вирус, а временно неразположение. Но в детските градини и училищата не бива да отиват болни деца или деца със симптоми.", подчерта Михайлова.

Правилата са общи - важат за детска градина и ясла и за училище. Има т.нар. "здравен протокол" за действие , ето какъв е той:

Как ще се чувствате, ако сте изкарали COVID-19 - ново проучване буди тревога

Ако се налага отсъствие на дете – родителите се свързват с класния ръководител, директора – обясняват и в зависимост каква е причината училището може да предостави два вида възможности за детето – да му предостави възможност да наблюдава уроците или да му изпрати материали. Това са два вида обучение от разстояние в електронна среда – синхронизация по време в реално време, от друга страна – може да се изпраща запис на урока или несинхронно обучение, обясни министърът. И разясни още: "Алтернативата на присъственото обучение в много от училищата е обучение от разстояние в електронна среда. За това обаче трябва да има техническа обезпеченост."

Ако има заразен с коронавирус ученик се задейства здравен протокол - цялата паралелка влиза под карантина. Някои паралелки няма да излизат в карантина, защото са нямали достатъчно дълго контакт със заразения.

Ако има учител, болен от коронавирус. Една от препоръките е учителите да са така разпределени по часове – че да има проследимост – но това не е винаги възможност. Също така зависи колко време е бил контакта с учениците, защото те по протокол трябва да са с маски и шлемове. Те нямат толкова близък контакт с учениците, както учениците по между си. Затова планираме да се направят тестове и в зависимост от ситуацията – едни паралелки ще бъдат под карантина, а други – може и да не бъдат. Самият учител знае колко време е присъствал. Разписани са повече от 15 мин контакт и проследяване 2 дни от установяването. Всички на първа линия се изследват – пример в учителската стая. Ако всичко е наред, продължават да работят, обясни подробно Михайлова.

Нов случай на коронавирус - ученик в Бургас

По данни на РУО има още един ученик в Бургас с коронавирус. Това е последната информация, която е получила зам.-министърът на образован...

Излизането на паралелка в електронна среда ще се води от същите учители, а заместващите започват от там, докъдето са стигнали уроците. Този механизъм е отработен, материал няма да се губи.

Д-р Симидчиев предупреждава: Училищата ще са разпространител на COVID-19

Има ли достатъчно учители: Даваме възможност дори и на студентите по педагогика – не само финален курс, а и в трети курс да заявят желание и да се включат в класната стая.

Без топла вода в момента са малко над 50 училища , но се работи по тези случаи. В някои места има техническа невъзможност.

Работна група към МОН и МЗ заседава постоянно, за да съобрази този протокол с новите казуси и да изяснява конкретни ситуации. Идеята е да се уеднаквят действията в подобни случаи и да има ясни разписания.

Спад на новите случаи на коронавирус у нас, 10 души са починали за денонощие

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България се увеличи като абсолютно число, но не и като процент. За деня откритите случаи ...

Всеки учител, който полага допълнителен труд ще бъде възнаграден. Оделно от 1 януари заплатите на учителите ще бъдат и увеличени, подчерта Михайлова.

"Да трудно е, но мисля, че нашите деца са отговорни. Вярвам на децата и колегите.", завърши тя.

Образователният министър: Ще има болни учители и ученици, но не очакваме бум

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование