Янка Такева: Положението с преподавателите е много трагично

7952
Янка Такева: Положението с преподавателите е много трагично

1600 учители са нередовни – идват направо от гимназия или нямат друго образование, за да преподават. Над 10 хил. са студентите в педагогическите факултети, но около 0-1% идват в образованието, а останалите не искат да влязат в образованието по обясними причини.

Така обрисува състоянието в образованието председателят на Съюза на българските учители Янка Такева пред Нова телевизия.

Училище със 140-годишна история е пред закриване в Плевенско

Броени дни до първия школски звънец, а и тази година врати ще отворят по-малко училища. За последните 15 години те са намалели с една ч...

Много трагично е положението с преподавателите по природо-математическите предмети, допълни още тя.

"Няма начални учители. Заплатата е около 500 лв. кой ще дойде. Началните учители са в Англия, предучилищните в Европа. Няма вече преподаватели по математика, физика, химия. Нямаме начални учители, нямаме учители в предучилищния сектор, нямаме инженерни специалности с педагогически профил", информира още Такева.

„Причината преди всичко са ниските работни заплати”, но уточни, че от 1 октомври ще има увеличение на заплатите на учителите. В момента правим разчетите и очаквам постановлението на Министерски съвет да излезе не по-късно от края на месец октомври”, каза още председателят на Съюза на българските учители.

След увеличението нетната начална заплата на младите учители вече ще е в рамките на 570-580 лева. Към момента тя е около 480 лева.

Децата на 200 български семейства се учат вкъщи

Орлин и Цвети Райкови са едно от 200-те български семейства, които избират домашното образование за форма на обучение за петте си деца....

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com