Астероид лети заплашително към Земята

21558
Астероид лети заплашително към Земята
Космическият обект ще ни доближи след година

Астероидът 2012 DA14 с диаметър около 50 метра, който беше открит от испански астрономи в четвъртък, точно след година ще се върне и ще прелети много близо до нашата планета, по-ниско от орбитата на геостационарните сателити, съобщи НАСА.

Космическият обект бе открит от испанската обсерватория Ла Сагра в провинция Гранада, предаде БГНЕС. Наблюденията на испанските астрономи бяха потвърдени от техните френски, италиански и американски колеги.

Астероид колкото автобус се приближава към Земята

Астероид с размерите на автобус днес трябва да премине съвсем близо до Земята. Той беше забелязан от астрономите едва преди два дни, пр...

Астрономите установиха, че 2012 DA14 принадлежи към астероидите от семейството на Аполон, чиято орбита се пресича с тази на Земята. Именно към този тип принадлежат около две трети от известните астероиди, доближаващи Земята. Според предварителните данни, абсолютната звездна големина на астероида е 24,24. Това означава, че неговият размер може да е между 40 и 95 метра.

Изчисленията сочат, че на 15 февруари 2013 г., в 19.25 по Гринуич /21.25 ч. българско време/ астероидът ще прелети на разстояние 0,00018 астрономични единици, т.е. на 26,9 хиляди км от Земята. Това разстояние е по-ниско от орбитата на геостационарните сателити, които се намират на височина 35 хиляди км. Астрономите ще уточнят орбитата на астероида и дистанцията на "неговата бъдеща среща" със Земята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com