Специалисти: В близко бъдеще ще пием рециклирана урина

15408
Специалисти: В близко бъдеще ще пием рециклирана урина
Водата от канализацията ще е много по-лесна за прочистване от разработването на нови източници

Специалисти от Американския национален изследователски съвет предвиждат, че в близко бъдеще човечеството ще пие рециклирана урина, пише сайтът io6.

Водата от канализацията ще е много по-лесна за прочистване от разработването на нови източници. Поради непрекъснатото засушаване и хроничния недостиг на питейни източници в много части на планетата, пред тази технология се отварят нови перспективи. И което е най-важно - прочистената от урина течност ще е много по-чиста от сегашната, която тече от нашите кранчета.

Според водещия специалист Роудс Тръсел рециклиращите технологии са се развили до такава степен, че могат да превърнат канализационните води в безценен ресурс, който да повиши значително питейните запаси на съвременната цивилизация. Въпреки че рециклирането на водата е доста скъпо, то е в пъти по-евтино от обезсоляването на морски източници и другите методи за добив на животоподдържащата течност. И дали това ще ни хареса или не, то и сега рециклираните отпадни води се включват повторно в кръговрата на водата.

Така например прочистващите инсталации много често се захранват от реките, в които по-нагоре по течението се оттичат канализациите на градовете. Но американските учени отиват по-далеч - тези рециклирани отпадни води отново да се връщат в нашите кранчета, вместо да се изпускат безотговорно към моретата, за ужас на тези, които живеят по-близо до устията.

При най-добрите прочистващи инсталации след приключването на процеса учените от Американския национален изследователски институт са открили еднакво количество или по-малко химикали и микроби, отколкото в питейната вода. Връщането на рециклираната вода в "чистия" тръбопровод със сигурност ще бъде първият отговор на недостига на питейна вода, регистриран във все по-обширни региони на света. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com