АПИ пое ангажимент догодина да асфалтира участъка Белица-Загражден

1722
АПИ пое ангажимент догодина да асфалтира участъка Белица-Загражден
Снимка: Pexels

През 2024 г. ще завърши доизграждането на 7,5-километровия участък от пътя Белица – Загражден, заяви председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Ясен Йорданов в прессъобщение до медиите.

Той обсъди с кмета на община Баните Павлин Белчев възможностите за довършване на започналите по договор от декември 2018 г. и незавършени до момента строително-монтажни работи по трасето на третокласния път III-8611.

(Кметът на Баните Павлин Белчев с председателя на УС на АПИ инж. Ясен Йорданов)

Припомняме, че пътят е третокласен, държавен, на места черен. Той е от изключителна важност не само за община Баните, чието население много години призовава държавните институции да го направят по-скоро, а и за източната част от област Смолян. Населението на Баните, Загражден, Давидково, Вълчан дол, Глогино, Рибен дол, Две тополи и др. неведнъж е организирало подписки и протести. Още: След 2 г. протакане за пътя Белица-Загражден АПИ обяви, че бърза

Многобройни посещения на институции в столицата с настояване да се асфалтира този участък предприе предишният кмет – Милен Белчев, баща на сегашния. По негово време започна и реалната работа на терен. Още: МРРБ обеща пътят Белица-Загражден да е готов до септември

(Бившият кмет на Баните Милен Белчев е крайният вдясно)

Отсечката осигурява бърза връзка на жителите на Баните, Давидково, Загражден и др. с област Пловдив и е алтернатива на път второкласния път Пловдив - Асеновград. Още: Наново възлагат пътя Белица-Загражден при избран изпълнител, защо?

На срещата инж. Йорданов подчерта, че настоящото ръководство на агенцията разглежда законовите възможности за цялостното завършване на обекта.

До момента са проведени многократни срещи с изпълнителя на строително-монтажни работи и със строителния надзор с цел търсене на възможности за довършване на започнатите строителни работа на пътя Белица - Загражден. Извършен е и вътрешен одит за съответствие на фактическото състояние на изпълнените на обекта дейности и извършените плащания за проучвателно-проектантски работи и строителство. Установени са пропуски при изготвянето на проектната документация, строителството, както и занижен контрол от страна на Възложителя в предходните години.

Изпълнените до момента работи на път III-8611 са до ниво „пътна основа“.

Предстои ремонт на мостови съоръжения, полагане на асфалтови пластове, въвеждане на постоянна организация на движението и други довършителни работи.

В хода на изпълнението е възникна необходимост от извършване на строително-монтажни работи, които не са били предвидени в сметната стойност на договора, поради спецификата на планинския терен, различни геоморфоложки особености на съществуващите скални откоси и други технически обстоятелства. Поради това е необходимо изпълнението на дейности, които изискват допълнително финансиране, което надвишава договорената стойност. Законовата възможност за завършване на проекта е чрез сключването на нов договор за изпълнение на строително-монтажните работи.

Настоящият договор от 4-ти декември 2018 г. е с „ИСА 2000“ ЕООД на Юлиян Инджов на стойност 4 087 800 лв. с ДДС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян