МРРБ обеща пътят Белица-Загражден да е готов до септември

2412
МРРБ обеща пътят Белица-Загражден да е готов до септември
Снимка: БГНЕС

Третокласният път Белица-Загражден да се завърши до септември тази година – за това пое ангажимент министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. Има два варианта за него – или договорът с „ИСА 2000“ да бъде анексиран, или в спешен порядък да се възложи нова обществена поръчка, подчерта той в отговор на въпрос, зададен му от народния представител Зарко Маринов (Демократична България-Обединение“).

Фирма „ИСА 2000“ имаше договор от 2018 г. с Агенция „Пътна инфраструктура“ за този обект, като строително-монтажните работи започнаха през 2020 година. Впоследствие обаче те бяха спрени, заради влезли нови изисквания за изпълнение на пътните настилки с промяна в Наредбата за проектиране на пътищата.

На участъка е положена трошено-каменна настилка, изградени са укрепителни съоръжения, тръбни водостоци, обрушени са скатове. Останало е полагането на асфалтова настилка, хоризонтална маркировка, ремонт на мостови съоръжения, монтиране на пътни знаци и ограничителни системи.

„В проекто-програмата за ремонт на пътища в област Пловдив за 2022 г. на Агенция "Пътна инфраструктура" не е предвидено строителство на тази пътна отсечка“, пояснява Маринов.

Неговото питане е дали ще бъде възложено довършването на строителството на път ІІІ-8611 Белица - Загражден от км 10+430 до км 18+000 на територията на област Пловдив, кога ще бъде възложено и предвидени ли са средства за това в проектобюджета на АПИ за 2022 г.

Гроздан Караджов обеща: Започваме реална работа по тунела Шипка

Не само не спираме тунела под връх Шипка, но мога да ви съобщя, че започваме реалната работа по неговото изграждане. Днес получихме уст...

„Обектът е заложен в инвестиционната програма "Ново строителство" на Агенция "Пътна инфраструктура" за 2021 г. и за 2022 г. Това е преходен проект, затова не го намирате в тези нови предложения за основни и текущи ремонти. АПИ планира приключване на строителните дейности на участъка през топлия сезон от тази година. Тоест, септември 2022 година. Изпълнените до момента строителни работи са до ниво пътна основа. Предстои ремонтът на мостовите съоръжения, основно изпълнение на асфалтовите настилки, постоянна организация на движението и съпътстващите довършителни работи. В хода на изпълнението на договора възникна необходимост от изпълнение на СМР, които не са предвидени в стойността на договора, поради спецификата на планинския терен, различните геоморфологични особености на съществуващите скални откоси и др. технически обстоятелства. Поради това бе необходимо осъществяването на допълнителни дейности, които изискват и допълнителен финансов ресурс, който надвишава стойността на договора“, казва в отговора си министър Караджов.

По думите му проектът за завършване на отсечката е оптимизиран.  

„На 12-ти октомври миналата година в АПИ, за съжаление, е постъпило предложение от страна на изпълнителя на строително-монтажните работи "ИСА 2000" ЕООД за прекратяване на договора, заради което Агенцията разглежда законоустановените възможности за възлагане на обществена поръчка и/или допълнително възлагане на договора за строителство за довършване на участъка в най-кратки срокове. Поради факта, че финансовият ресурс по договора с настоящия изпълнител е изчерпан и не е възможно да се покрие същественото завършване на обекта в пълен обем“, допълва той.

Малко по-късно в дупликата си Караджов уточнява, че търсят в спешен порядък възможност или да се анексира този договор с „ИСА 2000“, или да се обяви много спешно друга поръчка за довършването на пътя в рамките на тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...