38% ограничили разходите за здравни грижи

3827
38% ограничили разходите за здравни грижи

38% от от пълнолетните българи заявяват, че на семейството им се налага да ограничават разходите си за здравни грижи като лекарства, зъболекарски услуги, прегледи при лекари и т.н. заради затрудненото си икономическо положение, предаде БГНЕС.

Данните са от последното национално-представително проучване ТНС ББСС, проведено по поръчка на вестник "Класа". Цели две трети от запитаните в рамките на изследването българи казват, че техните домакинства са намалили разходите си за облекло, обувки и аксесоари. Само една пета (22%) казват, че не им се е наложило да правят такива ограничения.

Спестявания от разходите за транспорт и придвижване правят около половината от пълнолетните българи. На около 37% от запитаните не им се е налагало да намаляват разходите за придвижване.

Що се отнася до грижата за дома, отново половината от домакинствата у нас заявяват, че пестят средства от подобрения и ремонти на апартамента/ къщата си. Други близо 40% пък заявяват, че изобщо нямат такива разходи, т.е. не обновяват дома си материално.

Големите покупки за дома като електроуреди, техника, мебели и т.н. са ограничили малко под половината (47%) от българското население, а почти същият процент (46%) казват, че изобщо не правят такъв вид покупки.

Развлеченията и пътуванията са ограничили малко под 50% от населението, а други около 40% изобщо нямат такова перо в семейния си бюджет, за да го намаляват. Пестенето от дрехи, пътувания и техника е едно, а пестеното от хранителни продукти и всекидневни покупки за домакинството е съвсем друго.

61% от българите заявяват, че се стремят да съкратят разходите си от ежедневното пазаруване на храни и други домакински стоки - или са се отказали от някои домакински стоки и/или купуват по-евтини продукти в опит да се справят със семейния баланс. Най-много ограничения в този вид разходи правят българите над 55-годишна възраст – цели три четвърти от тях трябва да пестят от храна, за да се справят с баланса на средствата си. В подобна ситуация са и жителите на селата и българите с основно и по-ниско образование – около 70% от тях пестят от всекидневни домакински разходи.

Изследването е проведено през първите дни на месец август, национално представително е и обхваща 1008 избиратели чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на ТНС ББСС в България от 1992 година.

Редактор: Яна Баярова

Разходите на българите растат по-бързо от доходите им

Доходът на лице от домакинство през първото тримесечие на 2012 г. е 960 лв. и спрямо същия период на 2011 г. се повишава с 10.6%, съоб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество