Как да се казват македонските улици?

6150
Как да се казват македонските улици?

Македонци и албанци в Струга са на път да се скарат заради... имената на улиците. Как да се казват те и кой да избере новите имена? Ако двата етноса не се споразумеят, улиците в града може да останат скоро без име.

Етническият мир в македонския град Струга отново е поставен на изпитание. Градските съветници в момента обсъждат проект за промяна на имената на улиците. Кметът на община Струга Рамиз Мерко казва, че такава промяна са пожелали както гражданите, така и някои от политическите партии, които са представени в Общинския съвет. Според Мерко, предложението е обсъдено от широката общественост, вече са получени и редица предложения. Кметът твърди, че процедурата ще бъде демократична, за всяка отделна улица в Струга ще се проведе нещо като мини-референдум:

"В имената на улиците трябва да са представени всички етноси. Предимство ще има мнозинството, което живее на дадена улица. Ако мнозинството е от македонци - ще им дадем възможност те да предложат име. Ако другаде мнозинството са албанци - те ще предложат. Процедурата трябва да бъде прозрачна и демократична."

Задава ли се "водна" война?

Човечеството се увеличава с главоломна бързина. Същевременно поради климатичните промени пустините се растват, а ледниците се топят. ...

Площад №16

Новите имена на улиците ще се уточняват през септември, а ако групите на съветниците не постигнат консенсус, комисията има и резервно решение: "Ако не постигнем съгласие, тогава всички улици ще се водят под номера. Тоест, ще сменяме имената по-късно, когато успеем да се договорим. А от нови имена имат нужда не само улиците, но и площадите и мостовете", казва Мерко.

Плановете за смяна на имената разбуниха духовете в Струга, където хората тъй или иначе са особено чувствителни на тема "историческа памет". Според едни, това е опит под прикритието на разчистване на комунистическото минало да се реабилитират отречени от историята личности. Други пък критикуват ненужното харчене на пари и припомнят, че хората ще трябва да сменят всички свои документи.

За политическите партии плановете за смяна на имената се превърнаха в ново полесражение. Перо Петкоски, председател на ВМРО-ДПМНЕ в Струга, се опасява, че част от новите имена ще бъдат неприемливи за много граждани и по същество ще зачеркват тяхното културно-историческо минало: "ВМРО-ДПМНЕ няма да допусне гетоизация на града и парцелирането на улиците по национален, религиозен и етнически признак", казва той.

Расизмът в германските университети

Расизъм има и в германските университети, но никой не говори за това. Така младата блогърка Кюбра Гюмюшай описва на страниците на "Ди ...

Улица "Еделвайс"

Преди да се сменят имената на улиците, трябва да се намери такова решение, което е приемливо за всички, смята Кирстен Шонефелд от Организацията на цивилните умиротворители в Струга. Тя припомня, че подобни спорове се водеха и в Германия след Обединението и деликатно отбелязва, че в Европа нерядко се срещат улици, наречени на цветя, планини или природни чудеса. С други думи, в заплетени ситуации може да се търсят и по-добри решения от простото номериране на улиците. Според германската експертка най-важното е да се запази стабилността и етническото разбирателство в Струга в навечерието на местните избори.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com