Блокадата по гръцката граница падна изцяло

2685
Блокадата по гръцката граница падна изцяло
Снимка: БГНЕС

Няма блокада на нито един от граничните пунктове с Гърция, съобщи Йордан Арабаджиев от Съюза на превозвачите.

Той уточни, че в неделя следобед са били премахнати всички съоръжения като палатки и барбекюта, а тракторите са изнесени.

"На този етап няма условия за контраблокада и се преминава свободно към Гърция през всички контролно-пропускателни пунктове", заяви Арабаджиев пред Радио Пловдив.

С 15 - 20% са намалели гръцките туристи в Банско заради блокадата

Между 15 и 20% са намалели гръцките туристи в Банско през последния месец по предварителни изчисления, заради блокадата на българо-гръц...

По думите му българските превозвачи остават в готовност да блокират вноса на гръцка земеделска продукция през територията на България, ако протестите на фермерите от южната ни съседка продължат.

"Загубите от продължителната блокада са за цялата икономика", каза Арабаджиев. Той посочи, че за превозвачите загубите се изчисляват до 15 млн. лева.

Припомняме Ви, че в събота министър-председателят Бойко Борисов отиде на крака при гръцките фермери на границата. След това писа за посещението си в своя профил във Facebook:

"Преди минути (27.02.2016 г. - бел. ред.) преминах границата с Гърция и се срещнах както с българските полицаи и митничари, така и с гръцките полицаи, митничари и фермери. Казах им, че това, което правят, е пълно безобразие и до този момент България винаги, на всички срещи на високо ниво, е подкрепяла своите гръцки приятели и съседи. Но ако не си решат проблемите в най-скоро време, категорично им заявих, че лично ще предприема много сериозни стъпки. Явно, че дипломацията не помага. Надявам се, че този път ще ме разберат правилно".

Превозвачите са твърди: Ако на 29-ти февруари има гръцка блокада, блокираме и ние

Съюзът на международните превозвачи поддържа заявеното намерение на брифинга, проведен на 24 февруари, да отвърне с реципрочни действия...

„Помолих полицаите, с които сме бивши колеги и има казах, че в рамките на два дни не приключат ли с тези безобразия, защото нямам друга квалификация – Европа ги чу, Ципрас ги чу, месец вече тормозят България и започвам да мисля, че това е насочено срещу България. Ще използвам правото си на вето на 7-ми на извънредния Европейски съвет, просто няма да отида. Ще отида на границата, аз да привлека вниманието на всички европейски колеги – що за съсед имаме”, заяви министър-председателят, визирайки извънредния Съвет на ЕС по въпроса с миграцията.

Премиерът тогава бе категоричен, че гърците имат няколко дни, в които да обмислят ситуацията. „Това последно ми дойде като идея, което можем да направим за нашите превозвачи и шофьори”, посочи в събота Борисов, цитиран от Агенция "Фокус".

Припомняме, че миналата седмица в петък, 26.02., пред парламента Борисов се държа по подобен начин. "Вече дори няма на кой да се обадиш - на всички сме се обадили по 5-6 пъти. Снимки, записи, ципури, танци и колегата казва - нямам контрол", бяха точните думи на Борисов пред Народното събрание.

Междувременно пред "Дарик" транспортният министър Ивайло Московски заяви, че граничните пунктове с Гърция са отворени и от двете страни. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com