Велчев: Медиите разкриват престъпления по високите етажи на властта, не прокуратурата

4317
Велчев: Медиите разкриват престъпления по високите етажи на властта, не прокуратурата
Снимка: БГНЕС

Не ми е удобно да попитам г-н Сотир Цацаров, но сигурно не е щастлив от бройката разкрити престъпления по високите етажи на властта. Те се разкриват най-вече от медиите, в ТВ студията, но останалите случаи са много редки.

Така председателят на Конституционния съд Борис Велчев се обърна към главния прокурор Сотир Цацаров на конференция, посветена на 120-годишнината от приемането на наказателния закон у нас.

Велчев, цитиран от БГНЕС, обяви още, че дори прокуратурата да разкрие престъпление, тя не може да се противопостави ефективно с действащия Наказателен кодекс.

„В някои свои части той е безнадеждно остарял. Декриминализацията на някои престъпления е изход, народът би реагирал недобре на това, но ние затова сме на тези постове, за да се вземат подобни решения”, обяви Велчев.

Той коментира и съдебната реформа с думите, че е изкушение да се говори за промени в съдебната система. „Напоследък за реформи говорят всички и колкото по-малко разбират, толкова по-шумно говорят за нея“, категоричен беше бившият главен прокурор.

Б. Велчев: Поздравявам прокуратурата и Цацаров

"В този ден ми се иска да поздравя ръководството на прокуратурата, главния прокурор, градска прокуратура за работата им в последните дн...

Самият Цацаров също коментира разработките за корупция във висшите етажи на властта, като по думите му ГДБОБ няма нито една разработка по тази тема. „Най-високото ниво, до което се е стигнало е до председател на агенция“, обясни главният прокурор.

По думите му убеждението, че прокуратурата е една библиотека, където има папки, а главният прокурор ги натиска да не влязат в съда, е невярно. "Нека прокуратурата не се превръща в политически играч", каза Цацаров.

Той добави още, че европейският мониторингов доклад от Механизма за сътрудничество и проверка не е полезен за страната, защото дава оценки, които само подхранват политическите борби у нас. „На всички, които дават Румъния за пример, препоръчвам да прочетат доклада за тази страна за корупцията по средните и по-ниски етажи. Имам по-голямо доверие днес на тези, които правят наука в тази зала, отколкото на тези, които изготвят докладите в Брюксел по Механизма за проверка”, добави Цацаров.

Същевременно според председателят на ВКС Лозан Панов мониторингът на България продължава именно защото у нас няма напредък в наказателното производство. „Трябва да спрем да се самоунижаваме, време е да покажем на българското общество, както и в ЕС, че можем сами да се справим с проблемите“, категоричен беше той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com