БЛС: Изборът на лекарски екип не противоречи на Конституцията

5431
БЛС: Изборът на лекарски екип не противоречи на Конституцията

Разпоредбите от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ не противоречат на Конституцията, на законите на страната и на морално-етичните норми, предаде БГНЕС.

Това се казва в изявление на БЛС във връзка с обществената дискусия, започнала по инициатива на Константин Пенчев – омбудсман на България, която се отнася за избора на лекар или екип срещу заплащане в болниците.

"Становището до г-н Пенчев беше изпратено днес и в него се казва, че съгласно чл. 52. от Конституцията, гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, както и безплатно ползване на медицинско обслужване, при условия и по ред, определени с чл. 81 от Закона за здравето и Закона за здравното осигуряване.

Условията и редът за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, обаче се определят с наредба на Министерски съвет. Ето защо е налице законова делегация за приемане на наредбата от Министерски съвет, което право се признава и от г-н Пенчев", заявяват от БЛС и допълват, че това правомощие задължава правителството да регулира достъпа до медицинска помощ, вкл. и правото на болниците да определят цената за избор на лекар/екип за конкретна дейност. Тя не може да надхвърля 500 лв., а за избор на екип - 900 лв., се казва още в писмото на БЛС. "В този смисъл, регламентът се явява определящ за поведението и на пациентите, и на лекарите, и е един от начините да се стимулират добрите екипи и добрите специалисти. Липсата на такъв регламент би попречило на пациентите да достигнат до избрания от тях лекар/екип и това би стимулирало плащането "на черно", т.е. отваряне на вратите за корупционни практики, алармират от БЛС.

В такъв аспект, тази наредба има регулативен характер, а предвид и формулировката за доброволност на избора, може да се каже, че обществото не е ощетено по някакъв начин. Напротив, в известен смисъл са ощетени лекарите, които преди въвеждането на този таван имаха възможност да получават повече средства от сега предвидените, допълват от БЛС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com