Българското население продължава да застарява

4056
Българското население продължава да застарява

Процесът на демографско остаряване продължава. Това стана ясно на експертна пресконференция в МТСП днес, на която бяха представени резултатите по проект "Равенството - Път към прогрес". По данни на НСИ делът на населението на възраст над 65 години се е увеличил от 16.8% през 2001 г. на 18.5% през 2011 г. В същото време през 2001 г. лицата под 15-годишна възраст са били 15.3% от населението в страната, докато през 2011 г. техният дял намалява на 13.2%, предаде КРОСС.

По данни от преброяването на населението през 2011 г. 100 души, излизащи от трудоспособна възраст, са замествани от 70 млади хора, докато през 2001 г. всеки 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст, са били замествани от 124 младежи.

Според експертите от социалното министерство възможна алтернатива на остаряването на работната сила е създаването на условия за развитие на качеството на човешкия капитал (инвестиране в образованието, здравето, знанията, квалификацията и уменията на хората), включване на пазара на труда на рискови групи от населението, гарантиране на техния принос за устойчиво икономическо развитие на страната и недопускане на дискриминация на пазара на труда и на работното място по признаците: пол, възраст, увреждане, етническа принадлежност, религия, сексуална ориентация и др.

Препятствие пред реализирането на такава алтернатива са случаите на възпроизвеждане на негативни стереотипи в мисленето, които рефлектират и в поведението на пазара на труда, и на работното място. Преодоляването на негативните стереотипи, свързани със социалните дистанции на пазара на труда и в живота, са предмет на множество социологически и интердисциплинарни проучвания, които са предмет на широки обществени и експертни дискусии.

На пресконференцията екип на институт „Отворено общество", партньори по проект "Равенството - Път към прогрес", представиха социологически проучвания за дискриминационните процеси в България, социалните различия на пазара на труда и миграционния опит и нагласи.

Проект "Равенството - Път към прогрес" се реализира от Министерството на труда и социалната политика, в партньорство с Комисията за защита от дискриминация и Институт "Отворено общество". Фокус на проекта са идентификация на дискриминационни нагласи и практики на пазара на труда, както и начините за тяхното преодоляване. Той цели по-добро прилагане на националното законодателство по недискриминация на пазара на труда и във взаимоотношенията работодател-работник, развитие на националната политика за недискриминация и насърчаване на равнопоставеността, подпомагане разпространението на информация за европейската и национална политика и законодателство в областта на недискриминацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com