Граждански комитет иска референдум за бежанците

15756
Граждански комитет иска референдум за бежанците
Снимка: БГНЕС

Граждански комитет „За София" настоява за провеждане на референдум за настаняването на бежанци в София и страната.

В писмо до медиите от там изразяват „възмущението си" от двата случая, при които бежанци нападнаха двама български граждани в София през последната седмица.

Капацитетът на бежанските центрове е надхвърлен със 133%

Със 133% е надхвърлен капацитетът на центровете на бежанците, каза директорът на Агенцията за бежанците полк. Николай Чирпанлиев. Центр...

„За нас това е опасен прецедент и е необходимо не само да се вземат мерки по издирване на извършителите, но и да се реши кардинално въпросът с присъствието на бежанци в столицата", подчертават от комитета.

Те са възмутени и от това, че правителството настанява бежанци без съгласуване с местните власти и без да се иска становището на кметовете и общинските съвети по населени места.

Проблемът с бежанците ще става все по-голям, смята Гражданският комитет.

В позицията си тези излизат с няколко искания: незабавно общежитията в София да бъдат от „затворен тип" и при необходимост да се охраняват от българската армия; да се проведе местен референдум в София по отношение на присъствието на бежанци в столицата, като подобен референдум би могъл да се проведе във всяко населено място, където са настанени бежанци.

Палят свещи срещу ксенофобията

Граждани се организират във Фейсбук да запалят свещи в 20.30 ч. довечера пред църквата "Св. Неделя" против надигащата се ксенофобия в Б...

Смятаме, че настаняването на бежанци трябва да бъде със съгласието на живущите в населените места.Очевидно случаите, при които бежанци нападат, пребиват и правят опити за убийство на български граждани, ще продължат, а МВР не е в състояние да противодейства ефективно на това, отбелязват още.

Настояваме в Столичен общински съвет да бъде разгледан въпросът за допитване и провеждане на местен референдум дали да бъдат настанявани бежанци в София или не. Ние сме демократична държава и властите трябва да се съобразяват с мнението на суверена, заключават от комитета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...