Храни с изтекъл срок по седмица в магазините

5130
Храни с изтекъл срок по седмица в магазините

Храните с изтекъл срок на годност може да се съхраняват само седмица в магазините, след което задължително ще се извозват към междинни складове или направо в екарисажа за унищожаване. Това съобщи пред „Монитор" изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните Йордан Войнов.

Експерти от агенцията подготвят в момента наредба, в която ясно ще е разписано какво количество стари храни от животински произход може да се съхранява в търговските обекти, както и за колко време. Очаква се до месец да бъдат уточнени всички изисквания, каза още д-р Войнов.

Повече от половината малки и средни гастрономи в страната нямат договори с екарисажите за извозване на негодните продоволствия, сочат данните от проверките, които експерти на агенцията са направили в магазинната мрежа. Това е притеснително не само за контролните органи, но и за хората, пазаруващи там. В наредбата обектите се разделят на три категории в зависимост от големината. Изискванията ще бъдат прецизирани за малки, средни и големи магазини. В кварталните бакалии има ограничени количества стоки, както и малък асортимент, затова и отпадъците там са по-малко. Малките не могат да комуникират директно с екарисажа, защото обикновено имат два-три килограма развалени продукти.

За тях не е изгодно да се поръчва специализирана кола, затова храните ще се предават в междинните складове, откъдето ще се извозват за унищожаване в един от двата екарисажа у нас - във Варна и Шумен, уточни Войнов. Годишно в двата екарисажа у нас се изгарят около 400 т бракувани храни.

Редактор: Ивайло Кючуков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...