Изготвят оздравителен план за "Български пощи"

20098
Изготвят оздравителен план за "Български пощи"

Ръководството на „Български пощи" да изготви оздравителен план, който да бъде съгласуван със Синдикалната федерация на съобщенията (СФС) - КНСБ. Това решение бе взето на проведената днес среща между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, президента на КНСБ Пламен Димитров и председателя на СФС - КНСБ Георги Бочев. В рамките на оздравителния план категорично ще се търси увеличение с 10% на работните заплати на експлоатационния персонал от 1 октомври 2013 г.

Оздравителният план трябва да съдържа виждания за оптимизиране на организационно-управленската структура на предприятието. Ще се представи и проектът за финализиране на обединената транспортна схема на предприятието, в т.ч. доставка на пощенски пратки, инкасо, насочване на автомобили на „Български пощи" ЕАД с цел развитие на куриерската услуга, осъществявана от BULPOST. Ще се реализират идеи за разширяване услугите, които предоставят пощите, например продажба на фишове от Българския спортния тотализатор, билети за железопътния транспорт и други.

Безсмислена държавна структура = купища проблеми

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) почти не слиза от заглавията на новините. Основно в тези...

Важен елемент на оздравителния план трябва да бъде схемата за взаимодействие между „Български пощи" ЕАД и Българската банка за развитие. „Български пощи" ЕАД ще съдейства на банката, като предостави площи от своите офиси за създаване на клонова мрежа на банката и по този начин създаде възможности за разширяване на нейните функции, в т.ч. и по усвояване на средствата от европейските фондове.

Участниците в срещата бяха категорично на мнение, че финансирането на оздравителния план няма да е възможно, ако не се предоставят дължимите средства от бюджета на страната, които да компенсират загубите на предприятието, породени от извършването на т.нар. универсална пощенска услуга (УПУ). Досега на „Български пощи" ЕАД са изплатени само 2 млн. лв., министърът е обещал да предостави от резерва на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията още 2,3 млн. лв., а от Републиканския бюджет ще се търсят поне още 5 млн. лв. Пламен Димитров се ангажира да проведе срещи с министъра на финансите Петър Чобанов и с министър-председателя Пламен Орешарски с цел да се съберат финансови средства, с които да бъдат оздравени пощите, да се увеличат работните заплати, както и в Бюджет 2014 г. да се заложи компенсация за извършване на УПУ в размер на 20 млн. лв.

Председателят на СФС - КНСБ Георги Бочев заяви, че ако обсъденото в срещата не се реализира, федерацията ще предприеме протестни действия, както бе анонсирано - в последната седмица на септември пред Министерски съвет и Народното събрание. При положение че и след това не бъдат изпълнени ангажиментите, на 2 октомври 2013 г. пощите в цялата страна ще преминат към ефективни стачни действия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество