Лятно слънце през празниците

5078
Лятно слънце през празниците
Времето е подходящо за пътуване и туризъм

След дълга и студена зима времето се стопли толкова бързо, че ..."замириса на море". Предстоящите четири почивни дни обещават да са слънчеви и топли.

Времето е подходящо за пътуване и туризъм – още тази вечер се очаква засилен трафик по всички пътища на страната. Тези пък, които няма да пътуват, могат да се насладят на слънцето в парка. През събота и неделя времето ще е слънчево. Максималните температури ще бъдат между 23 и 29°, а в София - около 23°.

Над планините също ще господства слънцето. По Черноморието ще е слънчево, с умерен североизточен вятър. Най-смелите и не само могат да направят първия си плаж. Най-ниските температури през месец май ще са между 3 и 8°, а най-високите – между 28 и 33°. Това показва прогнозата за времето за май месец на Националния институт по метеорология и хидрология.

През тази година се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, а валежите – средно около нормата, като се има предвид, че ще са с петнист характер и ще има райони, главно равнинни, където ще бъдат под нормата. Най-ниските температури ще са между 3 и 8°, а най-високите – между 28 и 33°.

Първото десетдневие на месеца ще започне с високи температури и слънчево време, но постепенно ще се понижат и нормализират. През втората половина от десетдневието се очаква атмосферата да е по-лабилна и да има валежи, а температурите да са около нормалните. Тогава има вероятност и за градушки. Неустойчивостта ще се запази и през първите дни от второто десетдневие. Впоследствие се очаква по-стабилно време. Повишена вероятност за краткотрайни валежи има около 15-18-ти а през последните дни от десетдневието времето да е предимно слънчево, а температурите слабо да се повишат.

През третото десетдневие времето ще остане топло, но с нормални за сезона температури. Преваляванията ще са краткотрайни, с петнист характер – повече и по-чести през втората половина от десетдневието в планинските райони.

В началото на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 21 мин. и залязва в 20 ч. и 27 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 6 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 5 ч. и 52 мин. и залязва в 20 ч. и 58 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 6 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 6.05 – пълнолуние, 13.05 – последна четвърт, 21.05 – новолуние, 28.05 – първа четвърт.

Май е последният пролетен месец, през който слънчевото греене се увеличава и температурите се повишават чувствително. Климатично Слънцето огрява страната ни 230-260 часа, в планините – 160-200 часа. В края на месеца температурата на морската вода обикновено достига 17-18°. Зачестяват нахлуванията на влажен океански въздух от северозапад и валежите се увеличават значително, съпроводени често с гръмотевични бури и градушки. Средно веднъж на 10 години се регистрират интензивни застудявания, при които в районите с надморска височина над 500-600 метра вали сняг. Във високите полета падат последните пролетни слани.

Средната месечна температура през май в по-голямата част от страната е между 16 и 18˚, по Черноморието и във високите полета – между 14 и 16˚, в планините – от 2-4˚ по високите части над 2000 m до 12-13˚ в по-ниските. Средната месечна сума на валежите е между 50 и 70 mm, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 mm, в планинските и припланински райони – от 70 до 140 mm.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com