Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

7494
Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция
Снимка: Getty images

Пакетът от военна помощ за Украйна, който САЩ гласува, може да бъде последният, ако Доналд Тръмп се върне на власт. "Може ли Европа да поеме щафетата?" – пита френското издание Le Point.

В холивудските уестърни кавалерията винаги пристига накрая, за да спаси закъсали герои. Конгресът на САЩ най-после гласува пакет от военна помощ за Украйна от 61 милиарда долара - приемането му се проточи 7 месеца. Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс наскоро изрази опасенията си относно възможното поражение на украинските въоръжени сили, на които им е трудно да се бият с възстановената руска армия в условията на вечен недостиг на боеприпаси, оборудване и зенитни ракети. Това е потвърждение на афоризма, приписван на Уинстън Чърчил: "Американците винаги намират единственото правилно решение, но след като са опитали всичко друго."

Ние обаче не сме във филм, а в реалния живот. Да гледаме на решението на Конгреса като на щастлив край, който ще помогне на Украйна да спечели войната, западните сили да избегнат стратегическо поражение, а европейците да продължат да разчитат на САЩ, за да гарантират сигурността на Стария континент, би означавало да се отдадем на илюзии. Още: Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Гласуването на 20 април (в Камарата на представителитте) разкри разрив, който натежа върху външната политика на САЩ и подкопа международното доверие в нея: въпреки че решението беше двупартиен вот, включващ както демократи, така и републиканци, само малцинство от последните (101) се изказаха в полза на помощта. По-голямата част от тази група (112 души) се обявиха против. Идиоти, полезни на Кремъл, не седят само във френското Национално събрание (долната камара на френския парламент) или ЕП, те могат да бъдат намерени и в американския Конгрес.

Хватката на Доналд Тръмп с неговата изолационистка политика в рамките на Голямата стара партия (Републиканската партия) се засилва с наближаването на президентските избори. Нека си признаем: този пакет от помощ на САЩ за Украйна може да бъде последният, ако републиканският кандидат спечели на 5 ноември. В този случай Путин ще постигне целта си: както ясно се казва в официалния документ на руското външно министерство, публикуван на 17 април в The Washington Post, стратегическата цел на Кремъл е да използва войната в Украйна, за да отслаби САЩ и целия западен свят. Още: Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

Алтернативата

Алтернативата на Тръмп - а именно нов мандат за Джо Байдън - също не е голяма утеха от гледна точка на Киев. От самото начало на руската инвазия през 2022 г. президентът-демократ доста апатично организира подкрепата от западния лагер.

Същият модел се повтаря и всеки път става по-лош: военната помощ от Съединените щати и Европа винаги пристига късно и в твърде ограничен мащаб; това позволява на Русия да се справи с всички трудности, но не и да спечели.

Джо Байдън и други западни лидери се страхуват повече от унизително поражение за Владимир Путин, което би проправило пътя към неизвестността в Русия, отколкото от продължителен военен конфликт, който ефективно би бетонирал разделението на Украйна.

Струва ли си да напомняме, че украинците се борят не само за своята свобода, но и за нашата? Най-егоистичните ни интереси трябва да ни мотивират да даваме най-доброто от себе си. Майк Джонсън, лидер на републиканското мнозинство в Камарата на представителите, християнин-консерватор и тръмпист, който научи своя "път към Дамаск", когато със закъснение се обърна да помогне на Киев, обобщи брилянтно дилемата, пред която е изправен Запада: "Предпочитам да изпратя на Украйна повече муниции, отколкото нашите момчета." Още: Песков и Захарова се зъбят на САЩ заради руски пари в помощ на Украйна

В Европа, където това уравнение все още не е разбрано, съществува риск тази нова американска помощ да бъде разглеждана като допълнително извинение за забавянето ѝ. Франция предоставя на своя съюзник минимална помощ за отбраната в продължение на две години - позор за страна, която се смята за първата военна сила на континента, пише още Le Point.

Германия се плаши от собствената си сянка и се страхува от конфронтация като от чума. Париж би искал да поеме лидерството в Европа, но не може - всичко това заради бюджетни съкращения, политическа несигурност, която всява страх у нашите съседи от възможността Марин льо Пен да дойде в Елисейския дворец след три години, и поради погрешни схващания на дипломацията на Макрон. Берлин може да поеме лидерството, но не иска. Още: Милиони за оръжие за Украйна се бавят много заради бюрокрация

Европа има само шест месеца, за да събере смелост преди президентските избори в САЩ; едва шест месеца са на разположение за увеличаване на производството на оръжия и боеприпаси, за да се осигури дългосрочна помощ на Украйна и да се поеме щафетата от американците, ако те решат да се оттеглят. Индустрията е готова. Но без политическата воля на европейците и последователна стратегия нищо важно няма да се случи.

Автор: Люк де Барочез

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Уроците на специалните части в Украйна: Войната отвътре

Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари