Мая Манолова номинира бивш министър от кабинета "Борисов 1" за свой заместник

3686
Мая Манолова номинира бивш министър от кабинета "Борисов 1" за свой заместник
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова внася пет кандидатури за свои заместници, между които бившият министър на правосъдието от първия кабинет на премиера Бойко Борисов - Диана Ковачева, а другите четирима са Деница Димитрова, Хюсеин Исмаил, Айсун Авджиев и Анжелика Цокова. Номинациите бяха обявени от Мая Манолова на брифинг в Народното събрание (НС), предаде БГНЕС.

Всички са от неправителствения сектор, отговорят на изискванията на закона и имат опит в защитата на човешките права, по думите на омбудсмана. Манолова е убедена, че трябва да има избор за заместник-омбудсман, а не просто назначение подпечатано в пленарна зала. И очаква парламентът да организира публична процедура по тяхното изслушване. 

Лаф да става

"Топлофикация" издоява свои длъжници, като ги осъжда без те да разберат и им натрупва към сметката и хонорари за юристконсулти. Това за...

Манолова засегна и друга тема. Според нея безобразията на дружествата-монополисти трябва да бъдат прекратени. В началото на януари 2016 г. тя ще организира обществена дискусия по проблемите, които "Топлофикация“ създава на българските граждани. "Като национален омбудсман ще посветя една голяма част от времето си да защитавам гражданите от издевателствата на монополите", зарече се тя.

Мая Манолова обяби също така, че работи по няколко законопроекта. Първият е за уреждането на статута за рибарското селище в Бургас и уреждането на един затлачен проблем, с който са се ангажирали много депутати. Това ще се случи със съответни промени в Закона за рибарство и аквакултури и препратки в Закона за устройство на територията.

Манолова ще предостави също така на премиера Бойко Борисов искане за присъединяване на България към две европейски конвенции – Истанбулска конвенция за предотвратяване на насилието срещу жени и за достъп до обществена информация, по които България е направила съответните промени в законодателството. Започнали са работа и по Закона за възрастните хора. Подготвят също искане до Върховния административен съд за произнасяне с тълкувателно решение в кои случаи съдилищата би следвало да броят бюлетините при обжалване на местни избори. Ще внесат предложения за промени в Семейния кодекс за въвеждане на института за споделеното родителство. Манолова каза, че следи бюджета на НЗОК и текстовете от Закона за застраховането.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com