Най-важното за деня, 31 октомври

3537
Най-важното за деня, 31 октомври
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 31 октомври.

РАДЕВ КЪМ ПП: ИСКАМ ДИАЛОГ, А НЕ ЗАЧЕРКВАНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ПЪРВИЯ МАНДАТ (ВИДЕО)

По покана на президентът Румен Радев представители на "Продължаваме промяната" се явиха на консултациите за съставяне на правителство в президентската институция.

ПП СЛЕД СРЕЩАТА С РАДЕВ: НИЕ ЩЕ БЪДЕМ НАЙ-ПРЕДВИДИМАТА ОПОЗИЦИЯ НА ГЕРБ, ПРИЗОВАХМЕ ПРЕЗИДЕНТА ДА ВНЕСЕ БЮДЖЕТ

"Потвърдихме нашите приоритети, свързани с 16-те политики. Ние ще бъдем най-предвидимата опозиция за мандатоносителят ГЕРБ и ще имат лукса да знаят кои политики ще подкрепим за правителство и кои - не."

БЛИЗО ЛИ СМЕ ДО ПРАВИТЕЛСТВО? КОЯ ПАРТИЯ ЗА КОЙ МАНДАТ ЩЕ ПРЕГОВАРЯ (ВИДЕО)

На фона на консултациите на президента Румен Радев с "Продължаваме промяната" и неговият съвет към тях да не се зачеркват възможностите за съставяне на правителство с първия мандат, парламентарно представените сили коментираха възможността за кабинет в рамките на 48-ото Народно събрание. 

ЕМАНУИЛ ЙОРДАНОВ: ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е ГЕШЕВ, А ГЕШЕВЩИНАТА

Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов заяви, че разговорът между главния прокурор Иван Гешев и депутатите, който се проведе в Народното събрание, е разговор, който прилича на популярната реклама за двамата приятели, които пият бира. Главният прокурор не отговори на нито един въпрос по време на интервюто му вчера по bTV, но спокойствието, което демонстрирал се разминавало различно от рисуването на квадрат и запълването му с тъмен цвят химикал. Проблемът не е Гешев е Гешевщината и начинът, по който се работи, каза Йорданов студиото на bTV. 

СИНДИКАТИТЕ СА ПРОТИВ УДЪЛЖИТЕЛЕН БЮДЖЕТ

Синдикатите КНСБ и КТ"Подкрепа" са против законопроекта за удължителен бюджет, а правителството и работодателите са "за". Това стана ясно на днешното извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), с точка единствена - предложението на правителството бюдеж 2022 да се прилага и догодина. 

КАБИНЕТЪТ ПОТВЪРДИ: НАСТОЯВА ЗА УДЪЛЖИТЕЛЕН БЮДЖЕТ ВЪПРЕКИ ОТПОРА НА СИНДИКАТИТЕ

Служебният кабинет потвърди позицията си, че ще настоява за удължителен бюджет, въпреки че синдикатите КТ "Подкрепа" и КНСБ са против законопроекта, както се разбра на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

СИРЕНЕ ЗА 20 ЛВ., КАШКАВАЛ И МАСЛО ЗА 30 ЛВ.: ДОКЪДЕ ЩЕ СТИГНАТ ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕ У НАС?

Значително поскъпване на хранителните продукти, което наблюдаваме последните месеци, продължава. През последните месеци едни от продуктите, които най-много са се оскъпили, са млечните продукти – сирене, кашкавал, масло, прясно и кисело мляко, както и изварата, а тенденцията ръстът в цените да продължава.

ДЕЛЯН ДОБРЕВ: ПРЕДЛАГАМЕ ЗАКОН ЗА 1 ЛЕВ НА ЛИТЪР ПО-ЕВТИНО ГОРИВО, СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ - ЗА 5 СТОТИНКИ

Предложението на служебния кабинет за намаляване цената на горивата не е по-добро от нашето. В модела на служебния кабинет компенсациите ще бъдат в рамките 4-5 стотинки, а ако обложим "Лукойл" и "Литаско" компенсациите ще бъдат 1 лева  на литър. Ние предлагаме облагане и на "Литаско", защото "Лукойл Нефтохим" работи на ишлеме. Това заяви бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев пред сутрешния блок на bTV.

ГАЗ, ГОРИВА, ЯДРЕНО ГОРИВО - БИВШИЯТ ЕНЕРГИЕН МИНИСТЪР РАЗБИ СЕГАШНИЯ ТОЧКА ПО ТОЧКА

"Газпром" не е отговорила към момента. Самият факт, че отворихме преговори с тях принуди другите доставчици да се конкурират. Това съждение на служебният енергиен министър Росен Христов от поредното му интервю пред предаването "Защо, г-н министър" на bTV е достатъчно, за да привлече внимание.

ОЦЕНКА: ЗА РУСКИ УСПЕХ В УКРАЙНА ПУТИН ЗАЛАГА НА ЗИМАТА, А НЕ НА ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ

Руският президент Владимир Путин най-вероятно ще заложи на конвенционални военни действия, за да постигне успех в Украйна – включително максималистичните си цели от началото на войната, когато руските сили се целеха в Киев и в свалянето на управлението на демократично избрания украински президент Володимир Зеленски. Това гласи оценка на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

НОВИ РУСКИ УДАРИ: УКРАЙНА СВАЛИ 44 ОТ 50 РАКЕТИ, ЕДНА ПАДНА И В МОЛДОВА

Два дни след като украинците атакуваха няколко кораба от Руския черноморски флот - включително втория най-голям, Москва  отвърна с ракетни атаки в различни точки на Украйна. В понеделник сутрин са се чули най-малко 5 експлозии в столицата Киев, като са били ударени ключови инфраструктурни обекти, а част от града е без ток и вода.

ПРИЗИВ ОТ САЩ: НЕ ИЗКЛЮЧВАЙТЕ ДИПЛОМАЦИЯТА В УКРАЙНА

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Съединените щати са ангажирани с преговори за прекратяване на войната в Украйна. Изданието Foreign Affairs обаче твърди, че Администрацията е предприела малко стъпки, ако изобщо има такива, за създаване на дипломатически процес, който би довел до значим резултат.

РАЗСЛЕДВАНЕТО СРЕЩУ ХЪНТЪР БАЙДЪН ПО "УКРАИНСКАТА АФЕРА": ОТ ФБР ИЗТЕКОХА НОВИ ПОДРОБНОСТИ

Над 2 години след началото на т.нар. „Украинска афера“, свързана със сина на Джо Байдън – Хънтър - и позицията му в борда на украинската газова компания „Burisma“, федералните агенти смятат, че са налице достатъчно доказателства за повдигане на обвинения срещу него за данъчни престъпления. Това съобщиха „Вашингтон пост“ и CBS по-рано през октомври, позовавайки се на свои източници.

ВИСШИСТИТЕ У НАС СЕ УВЕЛИЧАВАТ, НО МАСОВО СА В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ

Образователната структура на населението на 7 и повече навършени години се подобрява, като към 7 септември 2021 г. броят на завършилите висше образование е 1 560.0 хил., или всеки четвърти (25.5%) е висшист. Това показват данни, изнесени от Националния статистически институт.

КАК СЕ ЗАБРАНЯВА ХЕЛОУИН? ГОВОРИ КМЕТЪТ НА ЕЛИН ПЕЛИН ИВАЙЛО СИМЕОНОВ (ВИДЕО)

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов отново забрани празнуването на Хелоуин в детските градини, училищата и читалищата. За сметка на това по повод Деня на будителите на 1 ноември в Елин Пелин ще има факелни тържества и шествие и тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...