Разследването срещу Хънтър Байдън по "Украинската афера": От ФБР изтекоха нови подробности

32215
Разследването срещу Хънтър Байдън по "Украинската афера": От ФБР изтекоха нови подробности
Снимка: Getty Images

Над 2 години след началото на т.нар. „Украинска афера“, свързана със сина на Джо Байдън – Хънтър - и позицията му в борда на украинската газова компания Burisma ("Бурисма"), федералните агенти смятат, че са налице достатъчно доказателства за повдигане на обвинения срещу него за данъчни престъпления. Това съобщиха „Вашингтон пост“ и CBS по-рано през октомври, позовавайки се на свои източници.

Тази информация бележи известно развитие по темата, която последно беше широко дискутирана през март – когато майката на детето му даде показания пред съда в Делауеър относно данъчните му афери. Припомняме, че темата предизвика огромен обществен и политически отзвук и доведе до процедура по импийчмънт на Доналд Тръмп, оказала се неуспешна.

Хънтър Байдън прави изложба с картини, струващи между 75 000 и 500 000 долара

Както вече несъмнено знаете, синът на президента Джо Байдън Хънтър Байдън има нова кариера като художник и скоро може да започне да пр...

Последната информация по разследването на Министерството на правосъдието гласи, че прокурорът в Делауеър, който наблюдава делото срещу сина на настоящия президент на САЩ, все още не е решил дали да повдигне обвинения по случая. Този федерален прокурор - Дейвид С. Уайс, първоначално работеше в администрацията на Доналд Тръмп и продължи да служи в тази на Байдън отчасти заради политическата реакция, която вероятно би предизвикало отстраняването му.

През септември повече от 30 републиканци в Сената поискаха от главния прокурор на Байдън, Мерик Гарланд, да предостави на Уайс "защита и специални правомощия", за да се гарантира независимостта на неговото разследване. CBS News съобщи, че екипът на Джо Байдън смята, че източниците, които са разговаряли с „Вашингтон пост“, са били мотивирани от "разочарованието вътре във ФБР от времето, което отнема на прокурорите да обмислят този случай", и че ФБР "се опитва да окаже натиск върху прокурорите да действат".

Адвокатът на Хънтър Байдън - Крис Кларк, обвини федералните агенти в незаконно изтичане на информация и поиска от Министерството на правосъдието да разследва това.

Как започна „Украинската афера“?

Преди години Киев започна наказателна процедура срещу Джо Байдън по неподкрепените твърдения на Тръмп и лагера му, а днес администрацията на демократа е най-големият донор на Украйна за противопоставяне на руската агресия. САЩ са доставили над 17 млрд. долара помощ на украинците, за да се борят срещу Владимир Путин и армията му.

Джо Байдън: Атакуват мен чрез обвинения срещу сина ми

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън вярва, че обвиненията срещу сина му се повдигат по политически причини, а демократът не ги смя...

Хънтър Байдън потвърди, че е обект на разследване за данъчни измами през 2020 – малко след като баща му стана президент. Всичко започна именно през 2020 г., когато украинският депутат Андрей Деркач публикува аудиозапис от 2015-2016, в който се предполага, че се чуват гласовете на Джо Байдън (тогава вицепрезидент при Барак Обама) и предишния украински президент Петро Порошенко. Твърдеше се, че заедно с държавния секретар Джон Кери те обсъждат предложение на Байдън за 1 млрд. долара помощ за Украйна при оставката на генералния прокурор Виктор Шокин. Шокин разследваше дейността на най-голямата украинска частна нефтогазова компания Burisma, в чийто Съвет на директорите беше Хънтър Байдън. Той заемаше тази длъжност от 2014 до изтичането на мандата му през 2019, като според информацията е получавал по 50 хил. долара месечно, без дори да притежава нужното образование и опит за сектора.

"Ако имате ново правителство и нов главен прокурор, аз ще бъда готов зпублично да подпиша помощ за милиард долара", казва в записите гласът, приличащ на този на Байдън. В отговор Порошенко предлага на тази длъжност съратника си Юрий Луценко.

Компанията Burisma беше подозирана в пране на пари, укриване на данъци и злоупотреби с държавни средства. Шокин обаче не успя да завърши разследването – през есента на 2016 г. той беше сменен именно от Луценко след промени в законодателството на Украйна, тъй като Луценко нямаше юридическо образование. Администрацията на Барак Обача одобрява 1 милиард долара за Украйна три месеца след като Шокин е свален от поста си заради обвинения в корупция.

През септември 2019 г. Белият дом публикува стенограма на проведения на 25 юли разговор между президентите Доналд Тръмп и Володимир Зеленски. Тогава в медиите беше разгласено, че Тръмп е искал украинските власти да разследват Хънтър Байдън. Според него Хънтър злоупотребявал с положението на баща си в администрацията на Обама с корупционни цели. Въпреки това официално беше разгласено само, че е имало разследване на собственика на Burisma Микола Злочевски. Шокин пък беше забъркан в няколко корупционни скандала и неговият заместник напусна работа именно заради това.

Тръмп заяви още, че синът на Джо Байдън получил 3,5 млн. долара от руска милиардерка – Елена Батурина, съпруга на бившия кмет на Москва Юрий Лужков. Той твърдеше, че и Пекин трябва да разследва Хънтър, защото получил пари и от Китай. Обвиненията на републиканеца дойдоха по време на предизборната кампания за президентските избори, в която той се изправи именно срещу Джо Байдън. Опитите на Тръмп да накара Зеленски да започне разследване на сина на опонента си бяха атакувани от демократите, които започнаха процедура по импийчмънт, след като републиканецът стана държавен глава.

Проверяват дейността на Байдън-младши в Украйна

Министерството на правосъдието на САЩ изиска информация за дейността на Хънтър Байдън – син на вероятния бъдещ президент на САЩ Д...

Припомняме още, че през януари 2021 г. в Украйна бяха регистрирани две наказателни дела срещу бившия президент Петро Порошенко и срещу президента на САЩ Джо Байдън. Двамата са заподозрени за намеса в работата на един от бившите генерални прокурори на страната (Шокин). Все още няма нищо по-сериозно като информация относно тези дела.

Малко преди изборите – през октомври 2020 г., в. „Ню Йорк Пост“ публикува статия за лаптоп MacBook Pro, като според тях той е бил собственост на Хънтър Байдън. Според информацията на него имало 129 000 имейла и други материали, компрометиращи Джо Байдън и показващи, че той не е бягал от корупционни практики спрямо Украйна. Изданието обаче така и не предостави нужните доказателства, които се крепяха единствено на разказ на едно лице - собственик на компютърен сервиз в Уилмингтън, Делауеър, където мъж, представил се за Хънтър Байдън, оставил съответното устройство. Тръмп безуспешно опита да превърне в историята в т.нар. "октомврийска изненада", за да провали кампанията на опонента си.

Какво се случва с делото на американските власти срещу Хънтър Байдън?

Настоящото разследване на данъчните дела на Хънтър Байдън проверява дали той е или не е декларирал доходи, свързани с различни бизнес сделки, включително в чужбина, съобщава "Вашингтон пост".

Друго предполагаемо престъпление, което федералните агенти са установили, е твърдението на Байдън във федералния формуляр, който е попълнил през 2018 г., за да си купи пистолет - че не е пристрастен към наркотици и не ги употребява незаконно. В мемоарите си той обаче пише, че през тази година често е вземал наркотични вещества.

ОЩЕ: Синът на Джо Байдън изхарчил парите от украинската афера за алкохол и наркотици

"Вярваме, че прокурорите по това дело старателно и задълбочено претеглят не само доказателствата, предоставени от агентите, но и всички останали свидетели по делото, включително свидетелите на защитата. Те не трябва да бъдат притискани, пришпорвани или критикувани за това, че си вършат работата", заяви пред "Вашингтон пост" адвокатът на Хънтър Байдън.

Междувременно президентът Джо Байдън е бил посочен като "съучастник" в шест предполагаеми престъпления в доклад от 634 страници за съдържанието на лаптопа на Хънтър. Докладът, цитиран от Daily Mail, обаче е изготвен от дясната организация "Марко Поло", чийто основател Гарет Зиглър е бивш съветник в Белия дом на Тръмп. Това поставя под съмнение абсолютно всичко изписано в документа. В него подробно се описват обвиненията за 459 престъпления, за които се твърди, че са извършени от Хънтър, включително престъпления, свързани с проституция, разпространение и притежание на наркотици, измама на правителствени агенции, незаконно чуждестранно лобиране и пране на пари.

Твърди се още, че Джо Байдън е съучастник в укриване на данъци, нарушения на Закона за президентските архиви и Закона за регистрация на чуждестранните агенти (FARA) и използване на непублична информация от държавна работа за финансова изгода.

Реакция от Доналд Тръмп

Междувременно бившият президент описа САЩ като „зло“ и заяви, че ако той бил намесен в корупция като Джо и Хънтър Байдън, присъдата за него щяла да е „електрическият стол“. По този начин републиканецът коментира разследването на Министерството на правосъдието срещу него заради предполагаемо незаконно съхранение на класифицирани документи в резиденцията Мар-а-Лаго във Флорида.

„Ловът на вещици продължава, а след 6 години и милиони страници документи, те нямат нищо. Ако разполагах с това, което имаха Хънтър и Джо, щях да съм на електрическия стол. Страната ни е подправена, криворазбрана и зла - трябва да си я върнем обратно и то веднага“, написа Тръмп в собствената си социална мрежа Truth Social, цитиран от Newsweek.

CNN пък анализира, че ако демократите загубят контрола над някоя от двете камари в Конгреса на предстоящите междинни избори през ноември, това може да бъде катастрофално за Байдън. Причината - може да доведе до поредица от републикански разследвания, насочени срещу администрацията на Байдън, работата му по изтеглянето на САЩ от Афганистан и бизнес делата на сина му Хънтър.

ОЩЕ: Междинните избори в САЩ на 8 ноември: Всичко, което трябва да знаетe

Кой е Хънтър Байдън и какво е Burisma?

Робърт Хънтър Байдън - роден на 4 февруари 1970 г., е американски адвокат, втори син на президента на САЩ Джо Байдън и първата му съпруга Нилия Хънтър Байдън. 52-годишният мъж е инвеститор в хедж фондове, фондове за рисков капитал и за дялово участие, който преди това е работил като лобист, банкер, служител в държавната администрация и адвокат в лобистка фирма.

Хънтър Байдън е уволнен от резерва на Военноморските сили на САЩ малко след назначаването му на служба заради провал на тест за наркотици. От 2014 г. до изтичането на мандата му през април 2019 г. е член на управителния съвет на Burisma Holdings.

Хънтър Байдън е член-основател на борда на китайската инвестиционна компания BHR Partners. През 2020 г. той започва да представя произведения на изкуството в качеството си на художник.

Burisma е холдингова компания за проучване и добив на енергийни ресурси. Регистрирана е в Лимасол, Кипър, но е със седалище в Киев, Украйна. Burisma Holdings работи на украинския пазар на природен газ от 2002 г. насам. Тя е един от най-големите частни производители на природен газ в Украйна и е собственост на украинския олигарх Микола Злочевски чрез неговата Brociti Investments Limited.

Дъщерните дружества на Burisma включват Esko-Pivnich, Pari, Persha Ukrainska Naftogazova Kompaniya, Naftogaz Garant, KUB-Gas и Astroinvest-Ukraine.

В Украйна са регистрирани две наказателни дела срещу бившия президент Петро Порошенко и срещу президента на САЩ Джо Байдън. Двамата са заподозрени за намеса в работата на един от бившите генерални прокурори на страната
Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/europe/ukrajna-obrazuva-dve-nakazatelni-dela-sreshtu-bajdyn-i-poroshenko-news_1552283.html © Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка