Оценка: За руски успех в Украйна Путин залага на зимата, а не на ядреното оръжие

8091
Оценка: За руски успех в Украйна Путин залага на зимата, а не на ядреното оръжие
Снимка: Getty images

Руският президент Владимир Путин най-вероятно ще заложи на конвенционални военни действия, за да постигне успех в Украйна – включително максималистичните си цели от началото на войната, когато руските сили се целеха в Киев и в свалянето на управлението на демократично избрания украински президент Володимир Зеленски. Това гласи оценка на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Според американските експерти, рискът руския президент да прибегне до използване на тактическо ядрено оръжие е много малък, но това не означава, че няма да заплашва да го направи. Частичната мобилизация в Русия обаче е отправна точка – тя подсказва, че Путин залага на продължаване на конвенционалните военни операции в Украйна и догодина. Предвид огромните усилия за мобилизация и всички политически негативи не може да се очаква руският лидер да се откаже от военния подход за постигане на целите си тази година. Но самият Путин вече говори как една трета от новомобилизираните са в Украйна, а ефектът на фронта от това е буквално невидим – т.е. оценките, че лошо тренираните резервисти няма да помогнат да се увеличи бойната сила на руската армия засега се сбъдват. Отделно е интересно какво ще се случи с новите професионални наборници – именно заради частичната мобилизация традиционният кръг на набор в Руската федерация ще закъснее с месец, а съгласно руското законодателство наборниците-професионалисти трябва да минат поне половин година обучение и не могат да бъдат пращани на бойни операции зад граница без тренировки от поне 4 месеца. При военно положение обаче това не важи – в Русия още няма военно положение, покриващо цялата територия на страната.

В стратегията на Путин голяма роля ще играе сезонът на зимата – неговата идея е тогава, в най-студените дни и месеци, да бъде пречупена волята на Запада да оказва помощ на Украйна. Отделно, в най-студените дни земята в Украйна е удобна за осъществяване на офанзивни операции – заледяването там позволява използването на тежка военна техника. Пролетта е кошмарът за такива операции – именно затова много военни експерти бяха учудени защо Путин стартира военната си операция в края на февруари, точно когато пролетта в Украйна вече наближаваше и това буквално накара руските танкове да затъват на много места.

Зимата е важна за Кремъл и по отношение на Европа. Путин със сигурност се надява на по-студено време за по-дълъг период, за да може да избухне социално недоволство на Стария континент и политическият климат там да бъде променен. Със сигурност руският диктатор планира евентуален достатъчно силен социално-политически натиск да накара ключови членове на ЕС да се задействат за охлабване на санкциите срещу Русия и спиране на постоянния поток военна помощ към Украйна. Хубавото есенно време със сигурност не е по вкуса на Путин, а и в Европа отдавна има сериозна подготовка за зимата, включително чрез ограничаване на потреблението на ток и газ т.е. колапс на Стария континент тази зима, който да зарадва Путин, е много трудно да се случи.

Военните действия в Украйна

Големи промени по всички направления на фронта няма, но и украинските, и руските данни сочат, че инициативата още се владее от украинската армия.

В Херсонска област, според сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия, руските сили продължават да подготвят изтеглянето на някои свои части на източния бряг на река Днепър. За целта се строят понтонни мостове и се събират всички налични плавателни съдове, които могат да се използват за прехвърляне на хора и техника. Украинците обаче съобщават, че са ударили успешно два понтонни моста на руснаците в близост до Антоновския мост, който е периодично обстрелван от украинската армия и е негоден за превоз на тежка военна техника. Украинският щаб съобщава и за унищожена руска колона с военна техника, както и успешен удар по руски оръжеен склад в Запорожка област. По данни на украинското командване "Юг" през последните 24 часа украинската армия е извършила 156 артилерийски обстрела и са унищожени два руски оръжейни склада в Бериславска община и община Бащанка.

От руска страна, според обзора на популярния руски военен телеграм канал "Рибар", продължава подготовката на украинците за настъпление по целия фронт в Херсонска област. Руснаците твърдят, че са спрели украинска атака към Берислав, проведена от Давидов Брид.

В Луганска област украинският натиск към линията Сватово – Кремена продължава. "Рибар" твърди, че руснаците удържат, но признава, че украинците постоянно ротират войниците си и поставят под непрекъснат натиск руската отбрана. Специално положението на руснаците изглежда тежко при Краснопоповка, откъм Терно и Торско. "Изглежда украинското командване се опитва да умори руските войски от глад", гласи едно от заключенията, което подсказва, че украинците успешно са прекъснали логистични линии на руснаците – магистрала R66 Сватово – Кремена. Нанесен е и удар по Сватово с HIMARS, казват от "Рибар". А украинският щаб съобщава за спрени опити на руснаците да атакуват Билохоривка (важна позиция при река Северски Донец) и Николаевка. А по украински данни, в Северодонецк има тренировъчен лагер на руснаците и там се трупат сили т.е. те очакват скоро да трябва да отбраняват града.

В Харковска област руснаците твърдят, че са спрели украински атаки срещу Орлянка, Табаевка и Берестово.

В Донецка област при Бахмут промяна няма – украинците твърдят, че успешно са спрели атаки в Бахмутска област т.е. подсказка, че ЧВК Вагнер вече не заема толкова позиции в покрайнините на Бахмут, както и при Майорск и Веселе. Украинската армия е обстреляла и Зайцево, където има сили на ЧВК Вагнер. Украинците съобщават за отбита руска атака и при Авдеевка (руската версия е, че руските части "продължават очистването" на село Водяне и превземането на Опитно, за да си осигурят флангова позиция за атака на Авдеевка), и при Маринка, но руснаците настояват, че натискат силно при Вухледар. Там имало руски щурм на село Павловка и половината от него била овладяна. Украинците пък са извършили обстрели по цели в Донецк, Горловка, Макеевка.

Рано тази сутрин са извършени ракетни обстрели от руската армия в Одеска и Николаевска област. Първите данни са за атаки с крилати ракети, но информацията какво точно е станало тепърва ще се уточнява. Руски обстрел срещу Денпропетровска област е извършен от позиции в АЕЦ Запорожие, а руснаците се оплакват, че украинците също отвърнали на огъня (3 обстрела и изстреляни 10 снаряда) и имало повреден ел. далекопровод.

Оценка от САЩ: Русия да не се оплаква от тероризъм в Севастопол - военните ѝ кораби са легитимна цел при война

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Двама задържани в Полша за пребития с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com