Нови доказателства за мощите на Св. Йоан Кръстител

6637
Нови доказателства за мощите на Св. Йоан Кръстител

Учени откриха нови доказателства, че останките открити в манастир от V век на о-в Свети Иван край Созопол, принадлежат на св. Йоан Кръстител, съобщават британски медии.

Преди две години находката - малки парченца от череп, кости от челюст и от ръка и един зъб, беше посрещната скептично. Тогава оксфордски археолози се заеха да й направят въглеродно датиране. След изследванията екипът обяви, че има научни доказателства в подкрепа на невероятното твърдение. Те определиха, че останките датират от I век, когато според евангелското сказание е живял Йоан Кръстител.

"Бяхме изненадани, когато въглеродното датиране посочи тази много ранна епоха. Очаквахме костите да са по-нови, евентуално от III или IV век. Резултатите за метакарпалната кост съответстват на човек, живял в началото на I век. Дали този човек е бил Йоан Кръстител, е въпрос, на който ние не можем да дадем категоричен отговор и вероятно никога няма да успеем", каза ръководителят на изследването в от Оксфорд проф. Том Хайам.

Друг оксфордски учен - Кристофър Рамзи, изследва исторически документи и установи, че манастирът на о-в Свети Иван може да е получил част от реликвите от Йоан Кръстител през V век или в началото на VI век.

„Разбира се, това не доказва, че това са останки от Йоан Кръстител, но и не отхвърля тази теория, защитавана от българските археолози”, посочва и д-р Ханес Шрьодер от университета на Копенхаген.

Много места по света претендират, че притежават реликви от светеца. Сред тях  са Дамаск, Турция, Гърция, Италия, Египет, Черна гора и други. В близост до открития саркофаг обаче, българските археолози намериха малка кутия, изработена от пясъчник. Върху нея имаше надпис на древногръцки, който съдържа името на Йоан Кръстител и датата, на която християните отбелязват раждането му – 24 юни.

По темата бе направен и  документален филм, който ще бъде излъчен по телевизия "Нешънъл джиографик" в неделя.

Редактор: Боряна Кръстева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com