"Независимият" служебен кабинет върна фирмите на ГЕРБ в пътното строителство (СНИМКИ)

25441
"Независимият" служебен кабинет върна фирмите на ГЕРБ в пътното строителство (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

В пътното строителство служебното правителство и министъра на регионалното развитие Виолета Коритарова постепенно възстановява стария модел на управление и финансиране на пътни ремонти от времето на ГЕРБ.

Това разказват колегите ни от Mediapool, визирайки една от първите заповеди на Коритарова - да се възстанови работата на конкурсните комисии (Заповед № РД-02-14-462) в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) по процедурите за поддържане на републиканските пътища. Тя е издадена на 10 април, ден след като правителството на Димитър Главчев се закле пред парламента.

Как се стигна дотук?

Историята тук започва още през 2021 г., когато договорите от времето на кабинета "Борисов 3" бяха обявени за порочни от служебното правителство на Стефан Янев. От тогава насам България няма действащи договори за пътно поддържане, а обществени поръчки се пускат и прекратяват от всички редовни и служебни правителства в последните три години. Ако се стигне до избор на фирми, следва обжалване и така вече трета година поред.

Още: Възстановена е работата по поддръжката на републиканските пътища

Резултатът е видим за всички - разбити пътища, дупки, опасно надвиснали дървета, непочистени треви и храсти, липса на маркировка и мантинели. Няма възлагания за ремонти от пътната агенция, чиито шефове се сменят през няколко месеца.

"Не можем да си позволим губене на повече време, всички виждаме как състоянието на пътищата от ден на ден се влошава заради липсата на текущо поддържане през последните години", казва Коритарова, цитирана от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Това става на историческата дата 9 май пред неправителствена организация "Европейски център за транспортни политики", която неофициално се твърди в пътния бранш, че се финансира от партийна централа.

Ден по-късно, на 10 май, тръжните комисии ударно взимат няколко решения. Почти всички (с няколко изключения) са свързани с позиции, в които участват регистрираната в Брезник "Нивел строй" - компанията с инхаус договори за строителството на магистрала "Хемус" и скоростния път Видин - Ботевград.

Безспорно е, че трябва да се сложи край на агонията около тези поръчки и страхът от вземане на решение. Но остава отворен въпросът как се избират фирмите. Съмненията са, че всичко става по същия "прозрачен" начин, по който Виолета Коритарова общува с обществото и медиите - никак.

Още: Коя е Виолета Коритарова - новият служебен регионален министър?

Поведението на министърката предизвика коментари в пътния бранш, че завръщането на комисионерите вече е въпрос на още няколко подписа. Това са фирми, които не работят на обектите, а единствено разпределят работата между действително работещите фирми - превъзлагат им работата, а за себе си оставят комисонните, които отиват по веригата нагоре.

Кои са избраните?

По част от прекратените търговете вече има избрани изпълнители от комисиите, но все още няма публикувани решения на новия председател на пътната агенция инж. Йордан Вълчев, пише още медиата.

Изборът на фирми за пътни ремонти е направен там, където са приключили съдебните дела по прекратяването на търговете, обявени от служебната власт на Гълъб Донев, става ясно от краткото прессъобщение на регионалното министерство.

Става въпрос за обществените поръчки от средата на февруари 2023 г. на стойност 4 милиарда лева за следващите 4 години. Те са общо седем - по една за всеки планов район плюс магистралите. Отделно всяка една поръчка е разделена на обособени позиции - по една за всяка област.

Още: Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

В последните си дни правителството на Гълъб Донев се опита да разпредели поръчките бързо, но времето не му стигна и на практика не подписа договор с нито един от избраните изпълнители. За 9 месеца кабинетът на акад. Николай Денков не успя да се справи с тази задача след серия от противоречиви и спорни решения, които не издържаха в съда.

В края миналата година, изненадващо по време на празниците, без шум и публично обявяване, бяха подписани договори с избраните от служебната власт победители за два района - Североизточен и Северен Централен. Това бе сторено в мандата на министър Андрей Цаков от кабинета "Денков".

Сега новата служебната власт на Димитър Главчев се готви да повтори същото упражнение - без шум и между другото.

"Предстои сключване на договори с избраните изпълнители за областите, за които няма жалби. Предстои такъв да бъде подписан за Софийска област", казва инж. Стоян Николов - член на Управителния съвет на АПИ, цитиран от МРРБ.

Югозападния район

Поръчката за Югозападния район е разделена на четири обособени позиции по една за областите Благоевград, Кюстендил, Перник и София.

За Софийска област интересът беше най-голям и това е обяснимо, тъй като тук са заложени най-много средства - 258 млн. лв. Оферти подадоха 8 кандидати, но до отваряне на ценовите предложения бяха допуснати само трима.

Още: С етикет АМ "Хемус": Без пълна документация да може да работи - законова идея

В крайна сметка тръжната комисия класира на първо място обединението ДЗЗД "ПП София 2023". В него участват "Инфра Експерт" АД, "Обонато Билд" ЕООД и "Нивел строй" ЕООД. Те получават максималните 100 точки, а всички останали участници са отстранени по различни мотиви.

Подобна е картината и в областите Кюстендил и Перник. Там няма много кандидати - по двама, но до отваряне на ценовото предложение е допуснат само един и той печели с максималните 100 точки.

Така за област Кюстендил е определена "Нивел строй" ЕООД, а за област Перник - обединението ДЗЗД "Пътища Перник 2023" с партньори "ДЛВ" ЕООД и "Регионални пътни мрежи" ЕООД.

Или общото и за две от трите позиции е, че печелившата формула за успеха е наличието на фирмата "Нивел строй", която е в отбора на победителите - самостоятелно или в обединение. Официално, по Търговския регистър, фирмата се води на Велко Венциславов Руйков и е регистрирана в Брезник. Неофициално в бранша се твърди, че зад нея стои издирваният от Интерпол в миналото за участие в организираната престъпност Христофорос Аманатидис-Таки. Днес той управлява бизнеса си от Дубай.

За последната обособена позиция - област Благоевград, комисията все още не се е произнесла официално, но и там решението е ясно. Това беше единствената област от всички 27 в страната, за която беше подадена една единствена оферта от обединението ДЗЗД "Пътно поддържане област Благоевград 2023". В него влизат фирмите "Грома Холд" ЕООД, "Водно строителство Благоевград" АД и БКС, които поддържат републиканските пътища в областта през последните десетина години.

Северозападен район

Обществената поръчка за Северозападния район е разделена на пет обособени позиции по една за областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен.

В петък - на 10 май, е взето решение за възобновяване на процедурата в областите Видин и Монтана. За останалите все още не са публикувани решения в регистъра на обществените поръчки.

И това едва ли е случайно. За поддържането на пътищата в област Видин кандидатите са трима, но до отваряне на ценовото предложение е допусната единствено "Нивел строй" ЕООД, която най-вероятно ще спечели поръчката.

За област Монтана кандидатите са двама - "Нивел строй" и обединението "Пътинженеринг-М" ЕАД и "Автомагистрали София" ЕООД, като към момента не е обявено кой печели поръчката.

Южен централен район

Случаят с обществената поръчка за Южен централен район е по-особен. Още при публикуването на документацията търгът беше обжалвана пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). АПИ се съгласи, че е допуснала грешки за четири от петте обособени позиции, с изключение на област Пловдив, и я прекрати. Така за областите Кърджали, Пазарджик, Смолян и Хасково беше обявена нова обществена поръчка повторно.

За област Пловдив имаше четирима кандидати. До отваряне на ценовите предложения на 2 юни 2023 г. бяха допуснати единствено "Европейски пътища" АД, която служебната власт обвини в незаконно строителство на магистрала "Хемус", но само на думи, а официален документ така и не беше издаден. Същата компания и в момента поддържа пътищата в областта и беше обвинена, че е правила незаконни пътни ремонти - основни ремонти маскирани като текущи, възложени ѝ по времето на ГЕРБ. На 10 май 2024 г. работата по този търг е възобновена и се очаква да се предложи подписване на договор с "Европейски пътища", пишат още колегите.

Още: Ръководството на АПИ с ново попълнение

За област Смолян кандидатите са трима, като до отваряне на ценовите предложения са допуснати двама. На първо място е класирано обединение ДЗЗД "Ремонт и поддържане Смолян 2023", в което участват "Строй Инвест Груп 2" ЕООД и "ПСТ Груп" ЕАД. Любопитна подробност е, че държавният мастодонт "Автомагистрали" е отстранен от надпреварата, както в почти всички позиции за различните области и магистрални участъци, на които участва в търговете.

За област Кърджали кандидатите бяха трима, но до отваряне на ценовото предложение е допусната единствено ДЗЗД "ТРЗП Кърджали", в което влизат "ПСП Строй" и "Пътстройинженеринг" АД, която се свързва с Румен Гайтански, известен с прякора Вълка, и името ѝ беше замесено в корупционен скандал. Същата фирма поддържа и в момента пътищата в област Кърджали. Именно тя сега е определена от тръжната комисия за победител с максималните 100 точки.

За област Пазарджик комисията все още не е успяла да вземе решение. По тази позиция кандидатите бяха петима, но до отварянето на ценовите предложения бяха допуснати двама. Това са пловдивската "Европейски пътища" АД, която и в момента поддържа пътищата в областта, и обединението "Мега ТРП-Пазарджик", в което влизат "Мегаинвест-холд" ЕООД и "ИСА 2000" ЕООД. Ако се съди от досегашната практика на комисията, с голяма доза вероятност може да се предположи, че обществената поръчка ще бъде спечелена от "Европейски пътища".

Югоизточен район

За Югоизточния район тръжната комисия все още не е успяла да вземе решение, но тук нещата изглеждат предварително ясни.

Обществената поръчка е разделена на четири обособени позиции. За областите Бургас, Сливен и Стара Загора до отваряне на ценовите оферти е допуснат само един кандидат и предстои просто формално да бъде обявен за победител. За поддържането на пътищата в област Ямбол кандидатите са четирима, но все още няма отворени ценови предложения.

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

МЕТРО България подкрепя ХоРеКа сектора по Черноморието за успешен летен сезон

Руснаците са извън имотната карта по Южното Черноморие, 90% от купувачите са българи

Дни преди изборите 2 в 1: Колко са избирателите и колко кандидатите?

Журналистът Росен Босев осъди България в Страсбург заради делото на Стоян Мавродиев

Рекорд: Българин декларира годишен доход над 70 млн. лeвa за 2023 година

Жълт код за интензивни валежи в няколко области в страната в сряда

Филипините отмениха полети заради вулкан (ВИДЕО)

Болнични и отпуски провалиха заседанието на ВСС за Нотариуса

Нов начин да плащаме глоби, а КАТ е с нови бързи коли (СНИМКИ)

Изписаха и последния пострадал при влаковата катастрофа на Централната гара в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com