Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ефектът на западното оръжие срещу Русия: Експертни позиции

03 юни 2024, 21:00 часа • 31640 прочитания

Премахването на ограниченията за използване на западно оръжие по цели на руска територия ще помогне на Украйна да отблъсне руските атаки, особено по границите си. За новите мисии вероятно ще ѝ е необходима подкрепата от западното разузнаване за локализиране на цели с висока стойност далеч отвъд фронтовите линии. Разрешението обаче идва твърде късно, тъй като украинската армия е изправена пред огромен недостиг на боеприпаси и войници. Това казват военни анализатори и експерти пред Business Insider.

"Толкова е късно", каза Кийр Джайлс, старши консултант в програмата за Русия и Евразия на Chatham House, пред изданието. "Изминаха повече от две години, откакто подобно решение трябваше да бъде взето", каза той, като обвини за закъсненията САЩ.

Способността за нанасяне на удари в границите на Русия би укрепила позициите на Украйна, но не е ясно дали ще промени фундаментално хода на войната, твърди Александър Либман, професор по руска и източноевропейска политика в Свободния университет в Берлин. Още: Руснаците закъсаха в Харковска област, западното оръжие действа (ВИДЕО)

"Военната логика да се позволи на Украйна да използва оръжия срещу цели в Русия е проста", каза той, но "има структурни ограничения, пред които Украйна сега е изправена".

Закъсняла смяна

Съюзниците на Украйна са ѝ изпратили милиарди долари военна помощ, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г., но с уговорката, че не ѝ е позволено да използва оръжията, за да удря цели на руска земя.

Мнозина се притесняваха, че преминаването на тази червена линия ще провокира руския диктатор Владимир Путин и войната ще ескалира. Това означава, че Украйна е имала малко възможности да нанесе удари по руска щурмова авиация или по военни поделения с повече войници и техника, които я заплашват от руска територия.

Това се промени със стартирането на руската офанзива офанзива в Харковска област, в североизточната част на Украйна.

Френският президент Еманюел Макрон открито коментира, че на Украйна трябва да бъде позволено да използва западни оръжия, за да поразява цели в Русия, но само локации, които тя използва за извършване на атаки срещу Украйна. А официално Франция все още не е дала разрешение (не го е обявила публично) - има материал в BBC и то от украински източник, че Париж е одобрил употреба на френските ракети SCALP при посочените от Макрон условия. Още: Нидерландия иска Украйна да поразява Русия с F-16, но е нужно одобрение от САЩ

Всичките 32 държави от НАТО приеха декларация, призоваваща членовете на Алианса да разрешат удари по военни цели в Русия - това стана в София. А САЩ, които многократно са заявявали, че няма да позволят на Украйна да използва оръжия, доставени от тях, за да удари Русия, но промениха позицията си  - само че отново без да е категорично публично ясно какви са новите параметри и с уточнения от Киев, че се ползват само HIMARS и само по отношение на Харковска област.

"Защитени зони"

През последните седмици Украйна се сблъска с подновени руски атаки, особено в района на Харков.

Украински командир съобщи пред The Times of London, че неговата част е видяла струпването на руски войски от седмици, докато са се събирали зад границата, но не им е било позволено да ги атакуват със западно оръжие, защото са били на руска територия.

Украинският президент Володимир Зеленски многократно моли партньорите на страната да ѝ позволят да използва западни оръжия, за да атакува руските войници през границата.

Според Кийр Джайлс вдигането на ограниченията би било от „огромна“ помощ за Украйна при отблъскването на предстоящите руски настъпления, както и при насочването към военни цели на Русия. "Това би било голяма крачка напред, защото Русия вече няма да разполага със защитени зони, от които може да подготви и предприеме тези атаки", каза той. Още: Западни ракети по Русия в защита на Украйна: Медведев пак заплашва с ядрено оръжие

Джайлс също така каза, че Украйна може да започне същия вид военна кампания, която провежда срещу Черноморския флот на Русия, където Украйна успешно сдържа далеч превъзхождащия руски флот, въпреки че няма истински собствен флот. Сдържането става с морски дронове и западни ракети, но ударите са предимно в Крим. Това е "демонстрация какво Украйна би могла да постигне, ако нямаше тези ограничения за нанасяне на удари по самата руска територия", счита Джайлс.

Въздушните операции на Русия

Според Джон Харди, заместник-директор на програмата за Русия във Фондацията за защита на демокрациите, забраната на Украйна да използва артилерийски и ракетни системи, предоставени от Запада, като например американските HIMARS, за да поразява руската артилерия през границата, е "безсмислена".

"Несправедливо е Украйна да седи със скръстени ръце, докато руските сили не преминат границата, или да се принуждават украинските оръжия да чакат, когато руската артилерия стреля от другата страна на границата", обясни той.

Осигурените от Запада ракети като Storm Shadow и ATACMS също биха могли да атакуват някои руски въздушни бази, от които излитат самолети за атаки с т.нар. "умни бомби". Харди обаче добави, че само това няма да е достатъчно, за да обърне хода на войната в полза на Украйна. Още: Още три страни с картбланш за Украйна да ползва техни оръжия на руска територия*

Високопоставени украински военни споделиха за The New York Times, че се нуждаят от повече разузнавателни данни и информация в реално време от съюзниците на САЩ и ЕС относно цели в Русия.

Това не е единственият наболял проблем. Според професор Александър Либман, ако липсата на войски и намаляващите артилерийски снаряди останат неразрешен проблем, Украйна ще продължи да се сблъсква с „големи“ усложнения на бойното поле.

"Това не означава, че позволението за Украйна да удари цели в Русия няма да ѝ срещу Русия помогне, но очевидно не е сребърен куршум за спечелване на войната", е категоричен професор Либман.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес