Обявиха код "червено", тировете спират

12209
Обявиха код "червено", тировете спират

Код "червено" за цялата страна бе обявен от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Решението важи до второ нареждане, предаде АСН.  

Кодът означава, че се забранява движението на тежкотоварни камиони над 10 тона. Ограничението не важи за автобуси и леки автомобили, уточни Павлова. На границите пък няма да бъдат допускани ТИР-ове.

Второ денонощие снеговалежите в Северозападна България не спират. Стотици хиляди хора са без ток. Работят повече от 1000 снегопочистващи машини. Най-усложнена е ситуацията в Русенско – силен вятър, снегонавявания, преспи от над метър. Затворени са пътищата към София, Варна и Кубрат.

От 23,00 часа в сряда е затворена и границата ни с Румъния заради код „червено”. Още на южната ни граница се спират транзитните тежкотоварни автомобили, за да не се създават задръствания.

От Агенция „Пътна инфраструктура” призовават хората да не пътуват, ако не е наложително. Министър Павлова заяви, че до момента това е най-тежката ситуация от гледна точка на метеорологични условия. Според прогнозите валежите няма да спрат до 2,00 часа през нощта.

Тя съобщи, че създалите се проблеми от катастрофи вече са отстранени и движението по автомагистралите е освободено. Проходите също са отворени при зимни условия, а тежкотоварните автомобили трябва да се движат с вериги.

Снежната покривка в София е 37 см и от няколко години в столицата не е имало толкова сняг, каза за БТА Гергана Козинарова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Летище "София" работи при зимни условия, има промени на полети

Летище "София" работи при зимни условия. До този час на деня трафикът се изпълнява с някои промени в полетното разписание, съобщиха за ...

Най-много сняг е навалял в Драгоман - 56 см, а във Враца е 42 см. Снежната покривка в Ловеч е 38 см, в Плевен - 36 см, във Видин - 34 см, а в Монтана - 33 см. Това са градовете в страната, в които към момента има най-много сняг, отбеляза Козинарова. По думите й най-малка е снежната покривка на морския бряг, но там пък има силен вятър.

Навсякъде по планините натрупалият сняг вече е над един метър, каза метеорологът. На Рожен снежната покривка е достигнала 128 см, а на Черни връх е 112 см. Привечер се очаква снеговалежът да започне да спира в Западна България, прогнозира Гергана Козинарова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com