Окончателно: ВАС отмени санкцията за ГКПП "Елидже"

1884
Окончателно: ВАС отмени санкцията за ГКПП "Елидже"
Снимка: Actualno.com

С окончателно решение от днес Върховният административен съд отмени санкцията на проекта за новия граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Елидже“ между Рудозем и Ксанти.

Корекцията от 5% върху 2 537 608 евро (каквато е стойността на съфинансирането по европрограмата) бе наложена от зам.-регионалния министър и ръководител на Управляващия орган по програмата „Интеррег V-А Гърция - България“.

Съдът премахна стар текст за ограничение до 120 км/ч по магистралите

Върховният административен съд (ВАС) отмени забраната за водачите с категория В* да превишават 120 км/ч при движение по автомагистрали....

Тя на практика е близо 127 000 лева и не представлява процент от общата стойност на възложената обществена поръчка, чиято стойност е малко над 17 млн. лв. с ДДС, а е дял от европейското финансиране на поръчката.  

Като причина за наложената корекция зам.министърът е посочил, че не е осигурена конкурентност и че методиката за избор на изпълнител допуска субективност при оценка на предложенията.

Конкретно е визирано изискването на възложителя всички членове на екипа за изпълнение на поръчката (ръководен и технически персонал) да са с висше образование в съответната област с образователно-квалификационна степен „магистър“ или еквивалент. Длъжностите пък за „Ръководител на обект“, „Специалист по контрола на качеството“ и „Координатор по безопасност и здраве в строителството“ – да са с професионална квалификация „строителен инженер“.

Според ръководителя на Управляващия орган с тези изисквания се ограничава необосновано участието на стопански субекти, които имат експерти със степен „бакалавър“. За професионалната квалификация пък счита, че когато законът допуска лица с различни специалности и образователни степени да упражняват дадена дейност, изискването на областния управител на Смолян създава ограничения спрямо потенциалните участници в процедурата.

Йорданова обжалва пред ВАС отказът на ВСС да разгледа част от сигналите за отстраняване на главния прокурор

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова изпрати до Върховния административен съд (ВАС) жалба срещу четири решения на пленума на Ви...

И Административния съд в Смолян, и Върховният административен съд обаче не споделят тези становища. Считат, че поставените изисквания съответстват на вида, обема и мащабите на строителството, като възложителят в съответствие с разпоредбите на ЗОП и в рамките на оперативната си самостоятелност е въвел изисквания, гарантиращи получаване на възможно най-доброто и качествено изпълнение.

ВАС е приел за правилни и изводите на първоинстанционния съд, че изискването за наличие на 50 строителни работници също е обвързано пряко с предмета на обществената поръчка.

Неин възложител е ексобластният управител на Смолян Недялко Славов (ГЕРБ), а изпълнител е консорциум „Партньори Ксанти“ (между фирмите „Копекс и Ко“, „Агробилд“, „БГ Ленд Ко“ и „СК - Варна 2007“). Проектът е вече изпълнен и приет.

На първата инстанция Министерството на регионалното развитие и благоустройството бе осъдено да плати на областната администрация в Смолян деловодни разноски в производството на стойност 2 320 лева, а ВАС осъди МРРБ да плати 100 лева.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...