От ресторантьорския бизнес искат облекчен режим за пушене в заведенията

37833
От ресторантьорския бизнес искат облекчен режим за пушене в заведенията
Снимка: БГНЕС

Представители на ресторантьорския бизнес настояха за облекчен режим за пушенето в заведенията. Според представителите на ресторантьорския бизнес, пълната забрана за тотюнопушене не действа.

Броят на пушачите се увеличава, стимулират се корупционните практики и се унищожава малкият и средният бизнес на заведенията. Атанас Димитров, председател на браншовата асоциация на ресторантьорите в София, посочи, че след въвеждането на пълната забрана оборотите рязко са спаднали и само през миналата зима около 25 на сто от заведенията в столицата са престанали да съществуват или са сменили неколкократно собственика си, а 20 000 души са съкратени. 35 регионални структури настояват за облекчен режим на тютюнопушене в заведенията в обособени за това места, каза Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България.

Искат черен списък на заведенията, които не спазват забраната за пушене

Гражданско сдружение предлага заведенията, които не спазват забраната за тютюнопушене, да бъдат включени в черен списък. От „Зел...

"Искаме да се пуши след 22 часа в нощните заведения, отделно заведения, които са под 60 или 70 квадрата, собственикът сам да избира дали да се пуши. Заведенията, които са по-големи, трябва да имат обособени специални помещения или част от заведенията с необходимата вентилация, отговаряща на необходимите изисквания с необходимия контрол от органите, които трябва да извършват това нещо. В заведения за бързо хранене не искаме да се пуши, в сладкарниците не искаме да се пуши", заяви той.

Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин заяви, че бизнесът изживява трудни времена.

"Икономиката не работи, чужди инвестиции няма, 57 процента от бюджета се пълни от услугите. Така да направим, че хем да спазваме законите, но да не режем клона, на който седим", допълни той.

 

3% от българите не ходят по заведения заради забраната за пушене

3% от българите не ходят по заведения заради забраната за пушене, сочат данни от проучване. Преди година този процент е бил 12. Междув...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество