Реките преливат, тревога от потоп

8767
Реките преливат, тревога от потоп

Марица и Тунджа заплашват с нови наводнения заради проливните дъждове в някои части на страната, които се очакват днес. Гърция е предупредена и е под тревога от наводнения.

Най-сериозно е положението в Пловдивско и Хасковско, където остава в сила обявеният „оранжев” код за опасно време. В други 6 области на Централна и Югоизточна България е в сила код „жълто” – там е възможно да се излее дъжд до около 40 литра на квадратен метър.

В четвъртък нивото на река Марица достигна критична точка в района на Харманли.

Системата за ранно предупреждение от наводнения вече е в действие и в общината беше обявен код "червено", съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Нивото на реката се покачи в долното й течение. „Оранжев” код е обявен за Първомай, Пловдив и Свиленград.

Заради придошлата Марица в северната гръцка област Еврос беше обявена тревога за възможни наводнения. Местните власти са в готовност за извънредни действия заради проливните дъждове в Югоизточна България.

Информация за опасността е подадена от метеорологичната служба и по дипломатически път от България. Жителите на гръцките селища по протежение на река Марица са предупредени да следят новините за нивото на реката и да се подготвят за възможни наводнения.

Порой в Габрово, преля дере

Поройни дъждове в Габрово доведоха до усложняване на обстановката в града. Преля дере на бул. "3 март", като за момента няма данни за п...

В Смолян през изминалото денонощие измерените количества паднали валежи са 21,4 литра на кв. метър. В Златоград са се изсипали 64 л. на кв. м. На връх Рожен дъждът е 36 л. кв. м. Сутринта температурата там беше около 3 градуса. По-високите части на Смолянско има и сняг. Обилните валежи в четвъртък наводниха складови помещения на театъра. От Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението". разпространиха съвети за безопасно поведение на хората при гръмотевични бури.

В Хасковска област измерените стойности на падналите дъждове са от 9 до 45 литра на кв. метър. Областният управител Ирена Узунова е издала заповед за превантивни мерки в очакване на голямата вълна от река Марица. Изготвена е кризисна карта на рисковите населени места. Проверяват се оповестителните системи и се следи денонощно нивото на реките. Контролират се и нивата на язовирите.

Няма регистрирани сериозни поражения в Кърджалийско вследствие на проливния дъжд. По данни на синоптиците, в четвъртък там е измерено най-голямото количество валеж. Пожарникари са отводнили мазето на ресторант в Кирково, а друг екип е премахнал паднали камъни по пътя между село Плазище и Кърджали.

Състоянието на язовирите от каскадата „Арда" е нормално. Водата от тях се изпуска контролирано, водноелектрическите централи работят на пълна мощност, а преминаващата през турбините вода е повече от постъпващата в язовирите. Целта е да се освободи обем за прогнозираното пълноводие на реките. До максималната кота на язовир "Кърджали" остават метър и половина, почти толкова има и до преливника на язовир "Студен кладенец".

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com