Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България с първа реакция след нападението над Фицо

15 май 2024, 17:25 часа • 3073 прочитания

България категорично осъжда нападението срещу Роберт Фицо. Това се посочва в позиция на офицалния Twitter акаунт на Министерски съвет. 

"Пожелаваме му бързо възстановяване, сили и кураж на семейството му", се посочва още в туита на българското правителство. 

Малко по-късно държавният глава Румен Радев написа в Twitter, че подобно насилие застрашава стабилността на демократичния процес в Европа и е абсолютно недопустимо. "Молим се за живота на Фицо", написа президентът. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира новините от Словакия, като също осъди атаката. "Тези актове на насилие нямат място в нашето общество и застрашават нашите основни европейски ценности и начин на живот", смята Борисов.Той пожела сили и бързо възстановяване на Фицо. 

 

Съпредесдателят на ПП-ДБ Кирил Петков също осъди атаката, като според него опитите политическите въпроси и несъгласия да се решават чрез насилие.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи стрелбата по Фицо като брутално и недопустимо посегателство към свободата и демократичния избор на словашкия народ.

Нападението

Припомняме, че днес министър-председателят на Словакия Роберт Фицо бе ранен след опит за покушение. По първоначална информация, словашкият премиер е приет в болница в съзнание. Тепърва обаче се очаква още информация за безпрецедентното събитие - атентат и то с огнестрелно оръжие срещу министър-председател на страна членка на Европейския съюз. ОЩЕ: Премиерът на Словакия е прострелян при опит за покушение (ВИДЕО)

Нашите съседи също реагираха

Гърция и Румъния също осъдиха нападението. Реагираха министър-председателите на двете държави в Twitter. Кириакос Мицотакис определи нападението като гнусно и пожела бързо оздравяване на Фицо. Румънският премиер Марчел Чолаку е дълбоко шокиран от новините от Словакия. ОЩЕ: Словашкият президент осъди опита за убийство на премиера Фицо

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес