Ректорът на Академията на МВР се превърна в спор между депутат и министър

16673
Ректорът на Академията на МВР се превърна в спор между депутат и министър
Снимка: БГНЕС

Сериозна атака е подета срещу ректора на Академията на МВР от известно време. И както е видно от последната, поне по думите на вътрешния министър – еднакви сигнали са подавани срещу него пред различни инстанции. Те са проверени и нарушения не са открити, но сигналите срещу него не спират. Това става ясно от отговора на вътрешния министър Калин Стоянов до народния представител от БСП Борислав Гуцанов.

Ето за какво винят ректора на МВР-академията

„Още след встъпването Ви в длъжност, Вие сте информиран за изключително вредния и водещ до разруха на Академията на МВР стил и авторитарен метод на ръководство от страна на ректора - старши комисар доцент доктор Иван Видолов“ – така започва изложението на Гуцанов до министъра.

Още: Иван Гешев: Нотариуса е бил секретен сътрудник на полицай от София

Сигналите срещу него са за извършена чистка, при която използвал различни техники за принуда, гонейки много неудобни за него хабилитирани и известни в научната общност преподаватели в активна възраст, водещи основни учебни дисциплини, някои от които млади и перспективни кадри, както и за тежки дисциплинарни нарушения на ректора. Твърди се, че в техниките за принуда ректорът използвал съкращения в щата на Академията, чрез които да се освободи от неудобни за него преподаватели и ръководители на основни структурни звена, като спира тяхното кариерното развитие.

„Видолов системно налага на неудобните за него преподаватели незаконосъобразни дисциплинарни наказания и така упражнява психически тормоз върху тях. В дългия списък на изгонените от него преподаватели и служители на Академията присъстват трима бивши ректори, двама бивши заместник-ректори, и четирима бивши декани, някои от които на възраст под 50 години. За ръководеното от Вас министерство явно този ценен за националната сигурност човешки капитал не е необходим“, сочи Гуцанов.

Според него извършените по сигналите проверки са формални и това дава основание за извод, че се осъществява политически „чадър” върху този служител, „на когото вероятно е поставена задачата да разгражда, а не да надгражда Академията на МВР“.

Гуцанов допълва, че този чадър явно е много голям, щом е спрял поисканата на Видолов оставка от предходния министър Иван Демерджиев и зам.-министър Емил Ганчев. „Както и да възпре самия Вас в действията по неговото отстраняване от длъжността „ректор”, които Вие започнахте“, подчертава депутатът.

Още: МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

За Видолов се сочи още, че с незаконни заповеди, обявени за такива със съдебни решения, налагал дисциплинарно наказание „порицание“ на неудобни за него служители. С това уронвал престижа на МВР, нанесъл материални щети на служители и на МВР. Умишлено бил провалил конкурс за заемане на академичната длъжност „професор“ в направление „Национална сигурност“ за нуждите на катедра „Противодействие на тежката и транснационалната организирана престъпност“.

И още - че като държавен служител, заемащ висша публична длъжност, в нарушение на Закона за МВР, работи по два основни трудови договора - с Великотърновския университет и с Институт за държавата и правото – БАН. Тоест, работел по едно и също време на три места.

Отговорът

Според министър Стоянов нищо от посоченото в сигналите не е вярно. Той казва, че в учебното заведение се наблюдават положителни тенденции. Докладва, че миналата година са осигурени 2,5 млн. лв. за подобряване на материалната база в центровете за професионална подготовка към Академията, което не е правено от десетилетия. Също така, че са реновирани учебни зали, спортни съоръжения и учебна инфраструктура, че са купени и първите учебни полицейски автомобили, компютърна техника. Информира също, че са изпълнени дейности по международни проекти за 1,2 млн. лв. Започнала е доставка на защитно облекло за около 1 млн. лв. за обучение на пожарникари и спасители. Имало назначени 20 млади преподаватели, увеличен дял на хабилитираните преподаватели и тези с докторска степен.

Още: Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

„Академията към Министерството зае първо място в рейтинговата система на висшите училища в България, а оценката на Националната агенция за оценяване и акредитация за Академията е 9,18 от максимално възможни 10. През 2023 г. Академията на Министерството на вътрешните работи бе акредитирана и получи сертификат за качество по стандарт. Техническата проверка за членство в Шенгенското пространство верифицира качеството на обучение на граничните полицаи, провеждано в Академията. Това се подкрепи и от Европейската агенция за обучение на правоприлагащите органи, която избра Академията на Министерството на вътрешните работи да проведе през 2023 г. обучение за гранични полицаи от Европейския съюз по въпросите на Шенгенската информационна система“, посочва също министърът.

По думите стипендиите на курсантите се увеличили със 100%, неактуализирани от 2019 г.

В началото на тази година е започнало изпълнение на проект за 7,5 млн. лв. по ПВУ, с които да се реновира академичната сграда. Друг проект по Фонд „Вътрешна сигурност“ за 12 млн. лв. пък е за изграждане на център за киберсигурност, 2 съвременни стрелбища, 2 спортни зали, стадион, за обновяване на учебни зали. Предстои да се увеличи допълнителното възнаграждение за докторска степен на академичния състав в шесткратен размер – от 60 лв. на 360 лв. С 2 млн. лв. ще се обновят учебните центрове в Пазарджик, Варна и Казанлък.

Министърът казва, че този сигнал срещу ректора на Академията е идентичен с вече проверяван от Дирекция „Инспекторат“ и „Човешки ресурси“, който се оказал неоснователен.

Още: Експерт алармира: Нотариуса е работил заедно с Пепи Еврото - има ли връзка с убийството му?

Друг сигнал с твърдения за несъвместимост на ректора е изпратен по компетентност на КПКОНПИ, но там вече имало друг сигнал срещу него с такова съдържание. Решението на комисията от началото на февруари т. г. е, че не установява конфликт на интереси.

За твърденията, че ректорът е спрял конкурс за длъжност „Професор“ Стоянов уточнява, че е спрян от министъра на образованието и науката със заповед, която била обжалвана и потвърдена от Административен съд – София град.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com