С редица инициативи от БМЧК ще отбележат Световния ден за борба със СПИН

1934
С редица инициативи от БМЧК ще отбележат Световния ден за борба със СПИН
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Българският младежки червен кръст ще отбележи с различни дейности в цялата страна Световният ден за борба със СПИН. Инициативи са планирани в цялата страна. 

Световният ден за борба със СПИН тази година е под наслов „Време за равенство!“. По данни на Световната здравна организация (СЗО) близо 38,4 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните през 2021 г. е 1,5 млн., а смъртните случаи са 650 хиляди. В света през 2021 г. 75% от живеещите с ХИВ получават антиретровирусна терапия. От Министерството на здравеопазването съобщиха, че от началото на 2022 г. са открити нови 299 ХИВ позитивни лица.

Съотношението мъже/жени и през настоящата година продължава да нараства – 1,8/1, посочиха от пресслужбата. От 1986 г. до 25 ноември т.г. в България са регистрирани 4020 души, инфектирани с ХИВ.

Ето и пълният списък на предвидените инициативи по градове:

Бургас

На 1 декември ще се проведе традиционната АНТИСПИН кампания в училищата в Бургас, Айтос, Сунгурларе, Несебър. Доброволците на БМЧК ще раздават на своите съученици и учители червени лентички. На тази дата в 19:15 часа доброволците на БМЧК ще се съберат на пл. «Тройката» и ще се придвижат със запалени свещи до Община Бургас, където заедно ще направят огнена панделка – символ на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН.

Ямбол

Кампания ще се проведе на 01.12.2022 г. в 13,30 часа в центъра на града, до Градска библиотека «Г.С. Раковски»  да стартира кампания с участието на доброволци на БМЧК, която ще бъде представена пред медии. Ще бъдат разпространявани информационни материали за ХИВ/СПИН, демонстрация за правилно поставяне на презерватив, раздаване на червени лентички, като символ на съпричастност към живеещите с ХИВ. 

От 14,30 часа е планирана информационна кампания в двора на МБАЛ «Св. Пантелеймон» - Ямбол с потребители на Здравно-консултативен център за майчино и детско здраве.

Лекции, информационни табла по темата, дейности със състезателен характер (въпроси и отговори) ще има също и в общинските клубове на БМЧК в Болярово, Елхово, Стралджа и Тунджа.

София

В подлеза на Софийски университет от 13:00 до 17:00 часа на 1 декември 2022 г. ще бъдат разположени четири пункта, на които жителите на столицата ще бъдат провокирани да се включат в игра по най-бързо поставяне на презерватив, „Куб на късмета“ с различни предизвикателства по темата, „Линия на риска“, „Послания за стигмата“. Ще бъдат разпространявани информационни материали и лентички, изработени от доброволците.

В 17:30 на стълбите на Софийски университет доброволците ще бъдат подредени със свещи в ръце и ще образуват червената лента-символ на деня.

Традиционно младежите отправят послания и организират редица активности с цел превенция на разпространението на заболяването и преодоляване на стигмата, съществуваща сред обществото към хората носещи вируса. Събитията ще се случват и в онлайн среда с отправяне на послания качване на сторита в инстаграм страницата на БМЧК- София. Доброволците от БМЧК-София изработиха шаблони, плакати, брошури, лентички, послания, които ще разпространят в училищата. Бяха разработени рамки за страниците на организацията в социалните мрежи, които ще се използват през целия ден.

На клубно ниво, с разпространяване на брошури, изнасяне на презентации, куизове с послания, разпространяване на плакати, денят ще се отбележи в редица учебни заведения на територията на всичките 6 териториални центъра на Столичната организация на БЧК.

Пловдив

Доброволците на БМЧК-Пловдив ще проведат презентации в училищата в Пловдив и Пловдивска област, а също така ще се включат в подкрепа на инициативите на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), вкл. тестване и консултиране за ХИВ/СПИН.

Русе

Доброволците на БМЧК, заедно с екип на РЗИ (КАБКИС) - Русе ще реализират кампания в МОЛ Русе от 16 до 18 часа. Ще се правят бързи тестове, като младежите ще приканват гражданите и ще ги информират за инфекцията.

Видин

Експерт от РЗИ - Видин ще направи лекция пред доброволци на БМЧК за превенция на сексуално предавани заболявания и ще има демонстрация със симулационни очила за злоупотреба с наркотични вещества и алкохол. Ще се реализира и акция в града с
раздаване на брошури, свързани с ХИВ/СПИН.

Велико Търново

Община Велико Търново, РЗИ - В. Търново, БМЧК и Център за междуетнически диалог и толерантност «Амалипе» организират кампания за отбелязване на 1-ви декември, която е насочена към ученици, студенти и граждани. Доброволците на младежката организация преминаха открит урок, изнесен от експерт от РЗИ, за запознаване с начините на предаване на инфекцията, превенцията и стереотипите на хората, свързани със заболяването.

На 1 декември доброволците от своя страна ще влизат в часа на класа в три училища на града и ще информират съучениците си за начините за предпазване от СПИН и ще раздават информационни материали, свързани с темата.

Хасково

Всички 7 клуба на БМЧК в област Хасково ще отбележат този ден с информационна кампания по темата с разнообразни дейности в училищата си.

Кюстендил

Доброволците на БМЧК ще отбележат този ден в 3 училища на територията на града – ЕГ «Д-р П. Берон», ПМГ «Проф. Е. Иванов» и ПГИМ «Й. Захариев», като ще проведат обучения по темата в по 3 паравелки във всяко училище. Презентацията включва кратка, но полезна информация по темата, както и състезателна игра между отбори с въпроси с различна степен на трудност. Ще бъдат заснети и клипчета с играта «Мит или реалност», която доброволците ще играят без предварително предупреждение, с цел заснемане на автентичните им реакция. Клипчетата ще бъдат публикувани в Инстаграм профила на БМЧК – Кюстендил.

Перник

Доброволците на БМЧК-Перник ще отбележат Световния ден за борба със СПИН като в три от гимназиите в Перник (ПМГ "Хр. Смирненски", ГПЧЕ "С. Радев" и СУРИЧЕ "Д-р П. Берон") ще влизат в 9, 10 и 11 -те класове с изготвена презетация на тема ХИВ/СПИН и КАХУТ с въпроси по темата.  Ще раздават червени лентички в знак на съпричасност, а също и ще разпространят информационни материали, съвместно с РЗИ-Перник, и ще насочват гражданите към кабинета за безплатно консултиране и изследване за ХИВ, хепатит В, хепатит С и сифилис в периода 01-09.12.2022г.

СЗО алармира за увеличаване на случаите на ХИВ в Европа

Доклад на Световната здравна организация предупреждава за увеличаване на случаите на ХИВ в Европа. Все повече хора в Европа живеят с ви...

Търговище

На 1 декември доброволците ще раздават информационни материали и презервативи и ще направят презентации в 5 училища в градовете Търговище, Попово и Антоново.

На 3 декември ще се провде обучение по превенция на ХИВ/СПИН и рисково поведение за доброволци на БМЧК.

Стара Загора

По повод Световния ден за борба със СПИН, доброволците от БМЧК Стара Загора ще си партнират с РЗИ Стара Загора. На 01.12. от 12:00 до 14:00 ч., пред Община Стара Загора ще бъде разположен мобилен екип за консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС). Червенокръстците ще разпространяват информационни материали и ще приканват минувачите да се изследват анонимно.

Доброволците от БМЧК - Раднево ще си партнират с Община Раднево. Ще раздават информационни материали и презервативи в училище  и на площада пред Община Раднево. 

Научен парадокс: ХИВ може да бъде изцяло елиминиран, а СПИН - изцяло излекуван, но трябва да си болен от рак

Напълно излекуван от вируса на ХИВ – този, който предизвиква СПИН. Това отдавна не е новина – още от 2008 година насам. Но ...

Кърджали

Информационни кампании с презентации и раздаване на информационни материали за превенция на ХИВ/СПИН ще проведат доброволците на БМЧК в града и региона. Младежите от ЕГ «Хр. Ботев» ще привлекат вниманието по темата на гражданите на Кърджали на възлови места в града с раздаване на информационни материали. В СУ «Й. Йовков» - Кърджали ще има открит урок по темата и тематимна изложба. В СУ «В. Левски» - Ардино ще се раздават червени лентички на ученици и учители и ще има информационно табло с послание. В Духовното училище в Момчилград ще има презентация по темата пред учениците и ще се раздават брошури. Открити уроци и презентации по темата с раздаване на брошури ще има още и в ТХВП «Св. Св. Кирил и Методий» - Момчилград, ПГ «Р. Пеева» -Джебел, СУ «Хр. Смирненски» - с. Черноочене, СУ «Н. Й. Вапцаров» - с. Бенковски и СУ «В. Левски» - Крумовград.

Разград

Доброволците от клубовете на БМЧК - Разград , Лозница, Завет и Цар Калоян ще проведат информационни кампании: Ще направят червени лентички в знак на съпричастност и ще предоставят информационни дипляни на съученици. В гимназиите на гр.Кубрат, Исперих и Самуил ще бъдат проведени презентации от доброволците на БМЧК. На Фейсбук страниците на БЧК и БМЧК – Разград ще бъде отразена статистика за заболеваемостта по години.

Пазарджик

На 01.12.22 г.  доброволците на БМЧК - Пазарджик ще проведат акция в центъра, където ще има специално поставена панделка от балони. Акцията ще се проведе съвместно с РЗИ  и  ОСНВ в гр. Пазарджик. Младежите ще поставят на преминаващите хора червени лентички, ще раздават презервативи и информационни материали.

Световен ден за борба с ХИВ/СПИН

Всяка година на 1 декември светът отбелязва борбата с ХИВ/СПИН. Тази година денят и свързаните с него събития преминават под обявеното ...

Доброволците от клуба в гр. Белово ще раздават в училище специално изработени картички и също ще поставят лентички.

Варна

БМЧК - Варна ще организира за 1-ви декември АНТИСПИН кампания. Доброволците са подготвили информационни материали, Love box, стикери и презервативи с послания, които ще се раздават на посетителите на ДЕЛТА ПЛАНЕТ МОЛ след 16:30 часа.

Добрич

На 1-ви декември традиционно доброволците на БМЧК-клубовете в град Добрич ще раздават червени панделки – символ на съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН, презервативи и информационни материали в централната част на града.

Младите доброволци ще продължат кампанията сред учениците от гимназиален етап. За да бъдат достатъчно информирани за болестта, начина на предаване и превенция, доброволците са подготвили презентация на тема ХИВ/СПИН, чрез която младите хора ще получат достоверна и полезна и информация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 30 януари 2023 г. (понеделник)

Най-важното за деня, 29 януари 2023 г.

Седмична прогноза за времето за 30 януари - 5 февруари 2023 г.

Нено Димов: В ареста имах изобилие от свободно време и написах книга

Откриха невредим 20-годишния Мартин, който беше в неизвестност от сряда

Сийка Милева: Употребили алкохол родители качват в колите децата си без никакъв страх

НСИ: Близо 800 000 българи са в трудоспособна възраст към септември 2021 г.

Критики срещу министър Минеков заради българския проект за Венецианското биенале

Авиоотряд 28: До края на 2023 трябва да имаме 1-2 медицински хеликоптера

КЗП не е разгледала клаузата, с която телекомите вдигат цените, алармират "Ние, потребителите"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com