Софиянци искат месечен отчет на топломерите

3280
Софиянци искат месечен отчет на топломерите

70% от софиянци са „за" отчет на топлинните разпределители всеки месец, показва проучване сред топлофицираните абонати, проведено през юли и август, предаде КРОСС. 

Резултатите бяха представени от Асоциация "Активни потребители" и дружеството за топлинно счетоводство "Нелбо", според които 34 на сто от хората са заявили, че са съгласни монтирането на уреди с дистанционен отчет да е задължително, ако уредите са безплатни, 22 на сто са съгласни безусловно, а също толкова не са, защото по този начин не им се дава право на избор. 

Такова предложение се обмисляше във връзка с новите промени в Закона за енергетиката, но от асоциацията определят предложението на законодателя като грешно. Причината - на потребителите трябва да бъде оставено правото, както и да се гарантира съвместимост между отделните уреди, за да може да се сменят фирмите за топлинно счетоводство, без да се налага подмяна и на топлинните разпределители. 

Резултатите от анкетата показват още, че при смяна на уредите приоритет за потребителите са ниските цени. През тази година, също както и при аналогична анкета от 2011-а, водещ проблем за потребителите е, че не могат да разберат сметката си. Такъв проблем са посочили 66 на сто от запитаните.

Според Боряна Колева, изпълнителен директор на "Нелбо", формулата за отчитане сметката трябва да бъде по-опростена и разбираема, макар и не толкова прецизна. Тя подчерта, че хората биха избрали дистанционно отчитане, защото няма да чакат инкасатора в дома си и смятат, че по този начин ще бъдат спрени кражбите на парно, което е голям проблем към момента.

Ежемесечното отчитане на топломерите все пак оскъпява топлинното счетоводство, подчертават експерти.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com