ЕС предоставя 800 милиона евро на изявени млади учени

20364
ЕС предоставя 800 милиона евро на изявени млади учени

Европейският съвет за научни изследвания (ЕСНИ) обяви имената на 536 изявени млади учени, които ще получат финансиране на обща стойност около 800 милиона евро, съобщиха от представителството на ЕК у нас, предаде БГНЕС.

Началните субсидии на ЕСНИ достигат до 2 милиона евро на проект. Те ще позволят на най-обещаващите учени да разработват идеи от граничните области на човешкото познание и да формират собствени изследователски екипи измежду над 3000 докторанти и постдокторанти. По този начин се подпомага развитието на ново поколение талантливи учени в Европа.

С тези субсидии - най-големите, отпускани досега от ЕСНИ — ще бъдат финансирани изследователи от 41 националности в 21 европейски държави. Избраните проекти обхващат широк кръг от теми: от социалното въздействие на транссредиземноморското сътрудничество в областта на енергията от възобновяеми източници до слуховите апарати с използване на лазер и оптичните дистанционни сензорни технологии за строителството.

Европейският комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите Мойра Гейгън-Куин подчерта, че имат нужда от нови идеи, за да бъдат конкурентоспособни на световната арена в икономиката, основана на знанието. "Затова инвестициите във върхови научни изследвания и поощряването на новото поколение учени са основни приоритети за Европа. Само за пет години субсидиите на ЕСНИ добиха световна известност и ни помагат да задържаме и привличаме най-добрите сред най-добрите", заяви Мойра Гейгън-Куин.

В тазгодишния конкурс бяха получени 4741 заявления, което представлява 16-процентно увеличение в сравнение с миналата година и свидетелства за нарастващата популярност на субсидиите на ЕСНИ. Подбраните предложения са от следните области: физични и инженерни науки - 44 %, естествени науки - 37 %, обществени и хуманитарни науки — 19 %. Средната възраст на изследователите, които ще получат субсидии, е около 37 години.

24 % от тях са жени, което е повече от миналогодишните 21 %. Субсидиите бяха присъдени въз основа на партньорска оценка от 25 комисии, в които участваха известни учени от цял свят. Единственият критерий за подбор са високите научни постижения.

Началните субсидии на ЕСНИ са предназначени за даровити млади изследователи от всички националности, при условие че живеят или желаят да се преместят в Европа. Размерът им достига до 2 милиона евро на проект за период до 5 години. Най-голям брой от печелившите кандидати работят във Великобритания, Германия и Франция.

От 670 милиона евро през 2011 г. бюджетът на началните субсидии нарасна с 19,4 % на почти 800 милиона евро. За периода 2007—2013 г. ЕСНИ, най-новият, авангарден елемент на Седмата рамкова програма за научни изследвания на ЕС, разполага с общ бюджет от 7,5 милиарда евро. В новата рамкова програма "Хоризонт 2020" (2014—2020 г.) Европейската комисия предложи той да бъде съществено увеличен на над 13 милиарда евро.

Редактор: Яна Баярова

20% от тийнейджърите в ЕС трудно четат

Европейският съюз е разтревожен от високото равнище на неграмотност в страните-членки - 20% от 15-годишните европейски тинейджъри се ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа