Спецполицаите ще носят камери на каските си

7988
Спецполицаите ще носят камери на каските си

Спецполицаите от група "Специализирани полицейски операции" (СПО) към СДВР да носят камери, които да записват както техните действия, така и тези на хората около тях. Това предлага специалната комисия, председателствана от зам.-директора на СДВР Ивайло Спиридонов, която трябваше да провери действията на полицията по случая "Мировяне", предаде БГНЕС.

Камерите ще бъдат монтирани на каските на всичките 12 служители на СПО към СДВР. "Все още не сме ги закупили по простата причина, че избираме точната техника в момента", обясни Спиридонов. Същите камери се очаква да имат и превантивен ефект, защото ще записват не само действията на служителите, а и на гражданите, които ще бъдат задържани.

В СДВР тече втора проверка, свързана със случай в Мировяне, която е за изтичане на информация. Проверката е започнала на 27 януари и вероятно ще приключи до 30 март, тъй като все още се чакат разпечатки на мобилни телефони, на клетки на мобилни оператори, които покриват дома на семейство Начкови. "Издирваме човек, който би могъл да се обади на семейството, че би могло да има такава операция на този адрес в Мировяне", обясни Спиридонов. Полицаите са имали информация, че със сигурност е трябвало да има такива цигари в дома на семейство Начкови и за това по-голяма част от проверката е свързана именно с вероятността да има изтичане на информация.

"Групата СПО е група, която се използва при задържане на особено опасни престъпници - лица, за които има данни, че имат огнестрелно оръжие и т.н. Действията, които извършва такава група аз лично не мога да ги определя като меки. Задачата на ръководещия операцията е да прецени тази група ли е трябвало да извърши задържането или да използва други служители. Директорът, издал заповед за използване на тази група се е мотивирал с това, че на адреса ще има чужди граждани, които донасят контрабандните цигари, имали са оперативни данни, че ще има съпротива на адреса и с невъзможността бързо да се проникне на адреса заради оградата на къщата", обясни Спиридонов. Той допълни че група СПО е оборудвана с техника, с която бързо може да се проникне. "След като се е променила оперативната обстановка и от адреса е излязъл автомобил, в който не се е знаело кой се намира, е трябвало да бъде променена тактиката по задържане на лицата, което е отговорност на Красимир Кръстев и по тази причина той си понесе дисциплинарното наказание".

"Ние считаме, че не би трябвало да бъдат предприемани дисциплинарни мерки срещу група СПО, защото те не са там да разсъждават кой как да го задържат, а да го задържат. Те са длъжни да изпълняват заповедите на командващия операцията", заяви Спиридонов.

Комисията към СДВР е приела, че мотивите в предложението за използване на СПО са правилни с цел осигуряване проникване в имота и осигуряване сигурността на тези, които ще извършат операцията. Операцията, обаче, е трябвало да започне в 5 часа на 21 януари и за това в 4:30 часа сутринта е проведен инструктаж, на който са присъствали 5 оперативни работници от сектор "Противодействие на икономическата престъпност при 2-ро РУ, 2 разследващи полицаи от 2-ро РУ, 2 експерти-криминалисти пак от 2-ро РУ и началникът на СПО при СДВР.

Комисията приема, че действията на Красимир Кръстев, временно назначен за началник на 2-ро РПУ по даване на разпореждане на СПО да се пристъпи към задържане на Петър и Малина Начкови, са необосновани, не са съобразени с оперативната обстановка и представляват превишаване на правомощията, за което следва да бъде наложено порицание за срок от 6 месеца и същото е наложено със заповед от 23 януари. На старши инспектор Иво Андреев, началник на втора група при сектор "Противодействие на икономическата престъпност" при 2-ро РУ, е наложено дисциплинарно наказание, писмено предупреждение за срок от една година. Той е предоставил белезници на СПО, за да бъдат поставени на Андрей Павлов, но не ги е снел веднага след отпадне на необходимостта от тяхното използване. Йордан Григоров, инспектор от същия сектор при 2-ро РУ е дал белезници на СПО, за да бъдат сложени на Петър Начков, но не ги е свалил навреме и за това комисията е предложила да бъде наказан с писмено предупреждение за срок от три месеца.

Според доклада на комисията единствените, които твърдят, че е имало полицейско насилие спрямо Петър Начков са семейство Начкови и още един свидетел - Красимир Митрев, който според комисията, се е намирал прекалено далече, за да види какво реално се е случило на паркинга в Илиянци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com