Турски войници не поздравиха нашите официални лица на учението "Бриз 2017"

12078
Турски войници не поздравиха нашите официални лица на учението "Бриз 2017"
Снимка: Прессекретариат на президента

На днешните демонстрации по време на военноморското учение „Бриз 2017“, коментари предизвика поведението на екипажа на турската фрегата „Ялдъръм" при срещата на военните кораби на море.

Единствено турските военни не излязоха на палубата, за да поздравят официалните гости - президента Румен Радев и министъра на отбраната Красимир Каракачанов, съобщи БНТ.

Столтенберг: Турски военни могат да искат убежище в страни-членки на НАТО

Турските офицери, работещи в командните структури на НАТО, имат право да поискат убежище в страните-членки, в които служат в момента. Т...

В учението взеха участие военни кораби на НАТО. Всички останали екипажи преминаха парадно пред фрегатата „Дръзки", на която се намираха гостите и поздравиха българския държавен глава, отдавайки чест.

Контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили, заяви: Това е въпрос, който ще бъде обсъден по време на заключителния период, защото трябва да видим какви са били причините за това нещо и какво стои зад това действие. Все пак всеки прибързан коментар би бил излишен и ненужен", коментира още той.

„Очакваме проектът за новите кораби за ВМС да бъде придвижен на следващ етап и задължително в модернизацията на Българската армия да бъде включена нашата военна индустрия с различни програми за индустриално сътрудничество“. Това заяви пред журналисти президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, който присъства днес на „БРИЗ 2017”.

Според държавния глава учението е демонстрирало както мащабния брой участници, така и широкия спектър на решаваните сложни задачи. „Доволен съм, че се привличат все повече граждански институции и служби, които да отработват различни елементи на взаимодействие с Военноморските сили, а така също и оперативната съвместимост с нашите партньори“, посочи Румен Радев, цитиран от пресслужбата на президентството.

Обособяват временно опасни зони заради тактическото учение „SHABLA - 2017”

Тактическо учение с бойни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана „SHABLA - 2017“ ще се проведе от 14 до 18 юли ...

От борда на фрегатата „Дръзки“ държавният глава наблюдава противодействие на терористична група завладяла кораб, ликвидиране на пожар на търговски кораб в пристанище, противодействие на нелегален трафик на мигранти по море и спасяване на голям брой хора, отразяване атаки на въздушен противник, атака на подводница с използване на противоподводни бомби, както и артилерийска стрелба по въздушна цел.

Помолен да коментира искането, с което сезира Конституционния съд за задължително тълкуване на разпоредби от Конституцията по повод Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки (СЕТА), президентът Радев посочи, че предстои Споразумението да бъде гласувано в Народното събрание. „Това е всеобхватен и сложен договор, който ще има отражение върху всички области на обществения живот и затова е важно да има открит дебат и ратификацията в българския парламент да бъде извършена с максимален консенсус“, заяви още президентът, според когото експертите трябва да кажат доколко СЕТА съответства на Българската конституция.

В учението „Бриз 2017“ участваха 20 бойни и спомагателни кораби и катери 1 подводница, 4 самолета, 2 вертолета и над 1700 военнослужещи от военноморските сили на България, Великобритания, Гърция, Италия, Полша, Румъния, САЩ и Турция, Втората постоянна група кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и служители от държавни организации, институции и ведомства.

Сред гостите бяха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командващият ВМС контраадмирал Митко Петев, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, висшият команден състав, генерали и офицери от видовете Въоръжени сили, представители от американска, унгарска и румънска страна.

Започва въздушно-десантното учение, водено от САЩ, в България, Румъния и Унгария

Въздушно-десантното учение „SWIFT RESPONSE 17“, водено от САЩ, ще се проведе в периода 13-23 юли на територията на страните...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...