Уволняват санитаря, изхвърлил ембриони в кофа за смет

18153
Уволняват санитаря, изхвърлил ембриони в кофа за смет

Санитарят в благоевградската болница Велин Ангелов, който изхвърли ембрионите на две двойки близнаци в кофа за смет, ще бъде дисциплинарно уволнен. Това каза шефът на МБАЛ-Благоевград д-р Красимир Михайлов. Според него е недопустимо и не е морално подобно действие, макар да е наясно, че става въпрос за човешка грешка, която не е направена умишлено с цел да се дискредитира ръководството на здравното заведение, предаде АСН.

В писмените си обяснения в понеделник сутринта санитарят разказал, че се е объркал и изхвърлил чувала с ембрионите заедно с останалите торби, в които имало битови отпадъци. Това сторил в събота докато разчиствал в отделението по патоанатомия.

В неделя сутринта 62-годишният клошар Кирил Ичев се натъкнал на смразяваща гледка в един от контейнерите в двора на болницата като открил човешки ембрион. Веднага е извикана полиция. По-късно стана ясно, че в кофата за смет са изхвърлени ембрионите на две двойки близнаци, като единият плод загинал в много ранна възраст и на практика е остатък от ембрион, уточни шефът на акушерогеникологичното отделение д-р Огнян Митев.

Става въпрос за два случая, единият от 6, другият от 7 март на извършени аборти по медицински показатели, направени заради мъртви плодове. По-късно те са предадени в патоанатомия, за да им се направят хистологични изследвания, за да се разбере какво е довело до проблема. "Става въпрос за персонална вина. Не може да виним началниците му. Човешко е да се греши, но Велин Ангелов ще си понесе отговорността. Не може да се изхвърлят ембриони в кофата за смет след като има правилник за управление на болничните отпадъци", каза още д-р Михайлов. Той призна, че работата на двамата санитари в патоанатомия е много тежка и често води до деформации.

Според болнични работници Велин често злоупотребявал с алкохола и било възможно в събота също да е бил пиян. От ръководството обаче отрекоха това. Той почти не чува, болен е и от хепатит С, в тежко семейно положение е. Признал е в обясненията си, че е бил запознат с инструкциите за съхранение и управление на отпадъците. Никога преди това не е изхвърлял болничен материал в контейнер. А има стаж в болницата 21 години.

Главната сестра на МБАЛ Маргарита Бербатова каза, че контролът се осъществява ежедневно от РИОСВ. Само преди две седмици са правили проверка, но не са установили никакви нарушения. Тя уточни, че санитарят е трябвало да извика отговорното лице, което да транспортира ембрионите от патоанатомия до хладилната камера в специалния склад, откъдето по-късно те се извозват към София за унищожаване. Този път обаче Велин не направил това. Няма оплаквания от преките му началници преди това, нито пък са подавани сигнали, че злоупотребява с пиенето. Д-р Митев увери, че не е имало никаква опасност от зараза, тъй като ембрионите са обработени с формалин, който на практика консервира и мумифицира тъканите.

Шефът на патоанатомия и пряк началник на Велин д-р Борислав Христов пък бе категоричен, че ще защитава докрай служителя си, за да не бъде дисциплинарно уволнен. Погледнете го колко е притеснен, ще е кощунство да го уволнят само година и нещо преди пенсия. Кой ще го вземе на работа. Тук се труди за 270 лева. Ще се застъпя за него пред ръководството, бъдете и вие снизходителни към него. В полицията дори бяха побързали да образуват дознание, че едва ли не аз и Велин сме направили криминален аборт, каза д-р Христов.

Самият Велин бе много уплашен от случилото се и непрекъснато криеше лицето си, а и по принцип с него комуникацията е трудна. Махнете се от главата ми, оставете ме на мира, на ме снимайте, малко ли ми е тази беля, която дойде до главата ми, редеше санитарят.

От регионалната здравна инспекция в Благоевград са започнали проверка на случая. Ще бъдат взети обяснения и прегледана документацията. След това докладът ще бъде изпратен в здравното министерство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com