Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 20 май 2024 г.

20 май 2024, 22:00 часа • 2676 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 20 май 2024 г.

ИРАНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ РАИСИ Е ЗАГИНАЛ ПРИ КАТАСТРОФАТА С ХЕЛИКОПТЕР (ВИДЕО)

Иранският президент Ебрахим Раиси е загинал при хеликоптерната катастрофа заедно с външния си министър, съобщи иранската агенция Мехр, цитирана от Ройтерс.

СЛЕД СМЪРТТА НА ИРАНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ РАИСИ: ЕТО КАКВО СЛЕДВА (СНИМКИ)

Иранският президент Ебрахим Раиси загина при хеликоптерна катастрофа, съобщиха по-рано властите в Ислямската република.

ОТ "ОСАННА" ДО "РАЗПНИ ГО" - РЕАКЦИИТЕ ЗА НЕТАНЯХУ И ТРИБУНАЛА В ХАГА

Ние отхвърляме приравняването на Израел с Хамас. Това е срамно. Хамас е брутална терористична организация, която извърши най-лошото клане на евреи след Холокоста и все още е такава държане на десетки невинни хора като заложници, включително американци.

МНЕНИЕ: НАХЛУВАНЕТО В РАФАХ Е В ПОЛЗА НА НЕТАНЯХУ, НО НЕ ПОМАГА НА ИЗРАЕЛ

Сега, когато американският президент Джо Байдън оказва натиск върху Израел да се оттегли от цялостно нахлуване в град Рафах в южната част на Газа, някои поддръжници на Израел се чувстват предадени. Те питат: Как може Израел да се защити и да гарантира сигурността си, ако не може да елиминира лидерите на Хамас, които се крият в тунели под Рафах? Защо да жертвате хиляди животи, както палестинци, така и израелци, но да спрете да сложите окончателен край на войната, което би положило основите за възстановяване на Газа? Това пише в коментар за The New York Times Николас Кристоф.

ПАРАДОКС ЗА РУСНАЦИТЕ ПРИ ХАРКОВ: КАКВО ЩЕ ЖЕРТВАТ, ЗА ДА ПРОБИЯТ? АНАЛИЗ НА УКРАИНСКИ ЕКСПЕРТ (ВИДЕО)

Продължава руската офанзива в Харковска област, където украинските сили отчитат 11 бойни сблъсъка през предходното денонощие, гласи сводката на Генералния щаб от снощи, 19 май. В тази част от фронта, отворена наскоро, руските войски настъпват в две направления – град Вовчанск (Волчанск на руски, на 5-6 километра южно от границата с Русия) и село Липци, което се намира западно от Вовчанск.

САМО 10% ОТ РУСКАТА ГРУПИРОВКА ПРИ ХАРКОВ Е ВЛЯЗЛА В ДЕЙСТВИЕ: КАКВО ПРЕДСТОИ

Украинските военни контролират около 60% от Вовчанск (Волчанск на руски). Руските атаки срещу града продължават непрекъснато. На 20 май руснаците са пуснали управляеми авиационни бомби над село Липци, но освен това постоянно обстрелват цялата гранична зона в Богодуховски, Харковски и Чугуевски райони. Това каза заместник-председателят на Харковската областна администрация Роман Семенуха в ефира на общоукраинския телемаратон.

ЧЪРЧИЛ И ЧАПЛИН ЕДНОВРЕМЕННО: ТОЧНО 5 ГОДИНИ ОТКАКТО ЗЕЛЕНСКИ Е ПРЕЗИДЕНТ

На 20 май 2019 г., понеделник, новоизбраният президент Володимир Зеленски встъпва в длъжност с шеговитата забележка "Вие насрочихте инаугурацията в понеделник, в работен ден. Виждам един плюс в това - това означава, че сте готови да работите." 

МАКЕДОНСКИЯТ ВЪПРОС СЕ ЗАПЛИТА: НЕ Е ТАЙНА, ЧЕ ОРБАН СПОНСОРИРА МИЦКОСКИ

"Християн Мицкоски изпълнява заповедите на спонсорите си". Такъв е изводът на гръцки анализ, публикуван в гръцкото издание Kathimerini, чийто автор е Ставрос Цимас.

ПРОГНОЗА ОТ БАН: ПРИЕМАНЕТО НА ЕВРОТО ЩЕ СЕ ОТЛОЖИ ЗА СЛЕД 2025 Г.

Инфлацията в България постепенно ще намалява, но ще бъде по-висока от обичайната през предходното десетилетие както заради външни фактори, така и следствие на провежданата политика на доходите, несъобразена в достатъчна степен с реалните бюджетни възможности. В такива условия членството в еврозоната би се отложило и след 2025 г. Това се посочва в краткосрочната прогноза на Института за икономически изследвания (ИИИ) при Българската академия на науките.

ПРЕХВЪРЛЯНЕТО НА ТОПКАТА ЗА СИМЕОНОВСКИЯ ЛИФТ ЗАПОЧНА: ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА СОС ПОСОЧИ КОЙ Е ВИНОВЕН

Заслугата да няма Симеоновския лифт е заради безхаберието на предишното управление. Основният виновник затова е бившият кмет на София госпожа Йорданка Фандъкова.  Това заяви председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров пред bTV. 

"СПАСИ СОФИЯ" ЗА БУЛ. "ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ": ПРОТЕСТИТЕ СА ПОЛИТИЧЕСКИ, БУЛЕВАРДЪТ НЕ Е НА АНТОН ХЕКИМЯН (ВИДЕО)

В края на миналата седмица Софийският административен съд постанови да бъдат прекратени действията на Столична община по промяна на движението в центъра на София. За да коментира темата в Студио Actualno поканихме общинския съветник от "Спаси София" Стефан Спасов.

ПРОМЕНИТЕ ПО БУЛ. "ВИТОША" И ЛЕТНИЯТ СЕЗОН: ДОВОЛЕН ЛИ Е БИЗНЕСЪТ? ГОВОРИ РИЧАРД АЛИБЕГОВ (ВИДЕО)

Председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗРичард Алибегов заяви в Студио Actualno, че браншът не е никак доволен от промяната на организацията в движението по три ключови булеварда в центъра на София. Тя все пак бе спряна от съда на първа инстанция.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес