Възстановиха паметника на Ботев в Одеса

5480
Възстановиха паметника на Ботев в Одеса
Снимка: Конгрес на българите в Украйна

Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна” възстанови бюст-паметника на Христо Ботев, който беше откраднат преди няколко дни, съобщиха от организацията.

Инцидентът с кражбата е станал на 30 юни 2020 година рано сутрин, при който двама граждани са успели да вземат бронзовия бюст заедно с гранитната плоча, на която е надписа на паметника. Сигнал за извършеното деяние е подаден от неравнодушни граждани, които са станали свидетели на този противозаконен акт. Полицията в момента е задържала един от извършителите, а втория съучастник се издирва. В Приморския отдел на полицията в гр. Одеса е заведено дело и предстоят съдебни разбирателства по случая.

Генералното консулство на България в Одеса е в контакт с местните власти по случая с повреждането на паметника на Христо Ботев

Генералното консулство на България в Одеса е в контакт с местните власти по случая с повреждането на бюст-паметника на Христо Ботев в у...

Паметникът на Христо Ботев в Одеса се намира в Прохоровския сквер. Той е издигнат през м. ноември 2009 година по инициатива и за сметка на Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна". В проектирането и създаването на паметника са участвали гражданите на Одеса – скулптора Таисия Сулдина и архитекта Владимир Глазирин.

„Паметникът на гениалния поет и непоколебимия борец за свободата на България е израз на почит към великото дело на Ботев от страна на българите в Украйна. Всяка година нашата общност се събира тук, в Прохоровския сквер за да изразим признателност за ролята му в нашата история. Христо Ботев също така е част от историята на културното и историческо разнообразие на град Одеса. Той учи във Втора гимназия, след което работи като учител в Задунаевка и Измаил.

Ние остро осъждаме посегателството върху паметника на Ботев и се надяваме извършителите да понесат съответните наказания според украинското законодателство”, заявяват от Ръководството на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.

Радваме се, че има неравнодушни хора, които са сигнализирали за случая. Изразяваме искрена признателност на одеската полиция за бързата реакция и връщането на паметника. Благодарим на Посолството на Република България в Украйна и на Генералното Консулството на Република България в Украйна за съдействие в тази ситуация и тясното сътрудничество с нас. Също така сме благодарни на представителите на Български младежки клуб „Актив“ и други родолюбиви българи, които се включиха в процеса на връщане и възстановяване на паметника. Съединението прави силата и за пореден път го доказваме“, подчертават още от организацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...