Защо котката ви тъпче с лапи: 3 причини, които ще ви изненадат

56453
Защо котката ви тъпче с лапи: 3 причини, които ще ви изненадат
Снимка: iStock

Котешки масаж - мнозина го приемат като доказателство за любовта на домашния любимец. Но не всичко е толкова недвусмислено.

Котките скачат по корем или на гърдите си, месят с предните си лапи, като леко отпускат нокти и понякога ръмжат лекичко.

Независимо от факта, че подобен "котешки масаж" невинаги може да е приятен за човек, облечен в леки дрехи, не бива да прогонвате опашатия домашен любимец: по този начин той изразява симпатия и доверие към човека. Но не става въпрос само за привързаност. Когато котката потупва човека, тя го прави за:

Топ 10 на едни от най-красивите породи котки

Медицински цели

Отдавна е известно, че котките са отлични лечители. По някакъв непонятен за традиционната медицина начин те успяват да разпознаят човешките болести и да ги "излекуват", като спят на болното място, облизват кожата или "масажират" определена област.

Не всички вярват в лечебните свойства на подобен масаж, но има много доказателства, че по този начин животното наистина облекчава състоянието на човека или посочва съществуващ, но все още непроявен външно проблем.

А колко са случаите, в които котките са разпознавали сериозно заболяване у своите стопани преди лекарите? Например една котка на име Миси дори е получила медал за това, че буквално е принудила стопанина си да отиде на лекар.

Котките показват кой на кого е господар

Като се имат предвид обаче собственическите наклонности на "идеалните същества", много от които смятат, че двуногите изобщо не са господари, а по-скоро обслужващ персонал, можем да приемем и друго значение на действието "котка, която тъпче с предните си лапи".

Любопитни факти за белите котки, които ще ви изненадат

Става дума за това, че върху възглавничките на лапите има микрожлези, които отделят миризливо вещество. Човек със слабото си обоняние не може да усети тази миризма, но котките я въдприемат отлично.

Тази миризма на стопанина недвусмислено казва: "Мое!", което позволява на опашатите красавци да не се притесняват от загубата на ценна собственост и да усещат по-добре своята значимост.

Защото ви обичат

Дори и да не се вземат предвид теориите за терапевтичните свойства на котките и желанието им да маркират територията, тези, които обичат да се чудят защо котката тъпче, могат да бъдат сигурни: това при всички случаи е знак за привързаност, доверие. Никога котката няма да отиде доброволно в прегръдките на човек, когото не харесва, предизвиква отхвърлянето ѝ или я плаши.

Така че ако вашият домашен любимец или мустакат обитател на апартамента, където сте дошли на гости или по работа, се настани на гърдите ви и ръмжейки ви скубе с лапички, радвайте се: той определено ви харесва!

Между другото, котките могат да изразяват симпатии не само към човек, но и към място: по същия начин те опипват бъдещото място за спане, като избират дрехите на хората, платовете или одеялата, всякакви вещи, изработени от естествени материали.

Така че, ако котката тъпче в ъгъла на дивана или в току-що изпразнена кутия за обувки, можете да сте сигурни, че тя възнамерява да спи именно там.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо е добре да включите лук в диетата си?

Разкриха тайната на пирамидите и какво е помогнало да бъдат построени

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

7 начина за откриване на изневяра

Програмата за пране, която разваля пералнята

Какво ще се случи с тялото ни, ако пием сок от нар всеки ден?

4 неща, които всяка дама над 40 години трябва да направи

Възможно ли е да сварите картофи за 5 минути?

10 подаръка, които не трябва да се дават на новодомци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com