Започва прехвърлянето на плажовете към Министерството на туризма

3487
Започва прехвърлянето на плажовете към Министерството на туризма
Снимка: Actualno.com

Правителството одобри промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които се слага началото на процедура, при която концесиите на плажовете ще преминат от Министерството на регионалното развитие към Министерството на туризма.

"Проектът е изготвен като първи етап на предстоящата реформа в сферата на концесионирането на морските плажове и предстоящото прехвърляне на тяхното управление от министъра на регионалното развитие и благоустройството към министъра на туризма", се посочва в съобщението на правителствената пресслужба.

Над 13 млн. лв. ще е бюджетът на Министерството на туризма през 2016 г.

Над 13 милиона лева ще бъде бюджетът на Министерството на туризма през 2016 година. Това предвижда бюджетната рамка към момента. Това з...

Предвижда се и в срок до два месеца от влизането в сила на промените, които догодина ще се обсъждат в Народното събрание, което вече излезе във ваканция, всички сключени договори за концесия и наем на морските плажове и приложенията, и допълненията към тях да бъдат предоставени на Министерството на туризма.

Тази информация е необходима, за да бъде обосновано подготвен и осъществен вторият етап на реформата - промяна в методологията за отдаване на концесия и наем на черноморските плажове. С нея се цели да се подобри управлението на плажовете и подобряване на плажните услуги.

С промените се внасят и по-големи детайли за санкциите, предвидени за неизрядни концесионери и наематели.

Промените предвиждат концесионерите и наемателите по сключени договори, към датата на влизане в сила на закона, да запазят правата и задълженията си при условията по тях.

За да няма сътресения за идното лято е предвидено всички договори, които изтичат до 30 септември догодина, да бъдат автоматично удължени за една година, при съгласие от страна на концесионера или наемателя.

Зам-министърът на туризма: Ще разчитаме на пазари като Китай, Индия и Корея

Новите пазари, на които ще разчитаме, са Китай, Индия и Корея. Това са далечни пазари, но тук имаме амбицията да създадем един общ ...

Служителите в Министерството на регионалното развитие, които сега се занимават с плажните концесии, ще преминат на работа към Министерството на туризма.

Заради тези промени се очакват изменения и в Закона за туризма.

Прехвърлянето на плажовете към туристическото ведомство бе заявено от кабинета още със създаването на ресорно министерство за този сектор.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com