"Амнести интернешънъл": Повече от 200 цивилни са загинали при руските удари над Сирия

8255
"Амнести интернешънъл": Повече от 200 цивилни са загинали при руските удари над Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Най-малко 200 цивилни са били убити при руските въздушни удари в Сирия, твърди доклад на "Амнести интернешънъл", който се позовава на свидетели и активисти.

Изследването е обхванало повече от 25 руски атаки в пет области между 30 септември и 29 ноември.

Иран призна за 400 загинали бойци в Сирия

Иран официални призна за смъртта на най-малко 400 бойци от подкрепени от Техеран милиции в Сирия. Това става ясно от публикувана информ...

Констатациите сочат "сериозни неуспехи в това Русия да спазва международното хуманитарно право", казва "Амнести". Москва многократно отрича да причинява цивилни жертви, описващи такива претенции като част от "информационната война", посочва Mediapool.bg.

Русия започна въздушни удари срещу "Ислямска държава" и други групи, на 30 септември, заявявайки, че е действала по искане на сирийския президент Башар Асад.

Москва също е обвинявана, че бомбардира бунтовнически групи, които се противопоставят на Асад и са подкрепяни от Запада.

Правозащитната организация обвини Москва, че по "срамен" начин не признава за жертвите и настоява за международно разследване.

"След някои от нападенията те отговаряха на съобщенията за цивилни жертви, като отричаха да са убивали цивилни; след други те просто запазваха мълчание", посочи организацията.

Трима руски военни са загинали в Сирия, Руското посолство отхвърли твърденията

В Сирия загинаха най-малко трима руски военнослужещи, след като снаряд уцели позиция на руската армия. Освен загиналите има и ранени, с...

"От решаващо значение е предполагаемите нарушения да бъдат разследвани независимо и безпристрастно", каза Филип Лутър, директор на програмата на "Амнести интернешънъл" за Близкия изток и Северна Африка.

В доклада се изтъкват доказателства, че Русия може да е използвала забранени касетъчни боеприпаси и неуправляеми бомби в населени жилищни райони.

Въз основа на интервюта с очевидци и оцелели при въздушните удари в доклада се казва, че руските власти е възможно също "да са излъгали, за да прикрият цивилните загуби в джамия при един от въздушните удари, както и в полева болница при друг".

"При някои руски въздушни удари изглежда директно са били нападани цивилни или цивилни обекти, като са били удряни жилищни райони без никаква явна военна цел и дори медицински обекти, в резултат на което са загинали или са били ранени цивилни.

Подобни нападения могат да са равносилни на военни престъпления", посочи Лутър.

Руски въздушни удари над бунтовнически позиции, над 80 са загиналите

Вълна от руски въздушни нападения, подкрепящи сирийските правителствени сили на терен, са засегнали големи цивилни зони в провинциите Х...

"Русия трябва да спре безразборните, както и другите незаконни нападения", каза той. "Те трябва да прекратят всякакво използване на касетъчни боеприпаси, както и пускането на неуправляеми бомби върху цивилни райони."

Русия не е коментирала официално доклада на организацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com