Зеленчукопроизводители заплашат с доматена блокада на Дунав мост

4690
Зеленчукопроизводители заплашат с доматена блокада на Дунав мост

Възмутени земеделци се зарекоха, че ще блокират Дунав мост. Те планират да изсипят доматите си на новото съоръжение.

Зеленчукопроизводителите се ядосваха, че на борсата им изкупуват стоката за 20 стотинки за килограм. Зам.-министърът Явор Гечев отсече, че веднага ще нареди проверка. Само ден по-рано той се похвали, че след акцията по борсите из страната изкупната цена на доматите и скочила почти двойно.

"Искаме субсидии, защо само за нас няма пари. Като има за другите в Европейския съюз, да има и за нас. Ако няма за нас, да няма и за тях", ядосваха се хората. "Вдигнаха възрастта за пенсиониране, пенсиите са ниски, хората едва живеят, искаме нормални условия", избухна един от събралите се земеделци, предаде КРОСС.

"Мерките за спиране на контрабандата по границата вече дават резултати и в момента у нас няма нерегламентиран внос на зеленчуци и плодове", заяви Гечев. Той обеща до няколко дни земеделското министерство да обсъди какви допълнителни средства да отпусна на сектора.

Ведомството ще търси начини и чрез законови промени да облекчи земеделците. Една от обсъжданите промени има за цел да даде възможност държавните пасища да бъдат предлагани за продажба първо на животновъди, а едва след това - на свободния пазар.

Според Явор Гечев трябва да се търсят форми на сдружения между земеделците, защото никой роден производител не може да отговори сам на нуждите на големите вериги магазини. Затова зам.-министърът е на мнение, че окрупняването ще осигури изход от кризата в сектора.

Дават пари на зеленчукопроизводителите

От земеделското ведомство съобщиха, че зеленчукопроизводителите ще получат субсидии, предаде bTV. До края на седмицата ще има ясна смет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com