Зелените: Общината рекетира гражданите чрез синя и зелена зона

7828
Зелените: Общината рекетира гражданите чрез синя и зелена зона

От Политическа партия "Зелените" възразяваме срещу Синята зона на София, увеличението на цената за престой на час, въвеждането на новата "Зелена зона", както и сме твърдо срещу таксата за собствениците на автомобили в центъра, предаде БГНЕС.

Това се казва в позиция на ПП "Зелените" по въпросите, свързани с новата наредба за паркиране на Столична община и последвалата обществена реакция.

Ние сме против всички тези мерки, защото липсва качествена алтернатива за придвижване на жителите на София; няма никаква прозрачност какво се случва с парите, събирани от "Синя зона"; събраните пари не отиват целево за развитие на транспортната инфраструктура на София; на живущите в центъра собственици на автомобили се налага непосилна и неоснователна годишна винетка за паркиране на първи автомобил, а в същото време не им се гарантира паркомясто, заявяват "Зелените".

Те описват и основните си мотиви: Липса на качествена алтернатива - преди въвеждането на подобни рестриктивни зони в центъра на един град първо трябва да бъде изградена качествена алтернатива, с която жителите му да се придвижват от жилищните квартали до централната част и обратно. При липсата на такава алтернатива хората са с извити ръце, принудени да пътуват с личните си автомобили и да плащат за "Синя зона". Макар че преди дни бе пуснат в експлоатация втори метродиаметър, той отново не решава кардинално транспортните проблеми на София, а е само стъпка в правилната посока. Големи жилищни райони на София продължават да остават без качествен транспорт, както и големи площи в централната част на града остават необслужвани от обществен транспорт. Така дори и да ползват наличния градски транспорт, на много хора би им се наложило да ходят пеш продължително време, добавят "Зелените".

Второ: Липса на прозрачност за събраните пари от "Синя зона" и потъването им в общата каса на общината - липсва каквато и да е прозрачност за събраните пари от "Синя зона". Дори е трудно откриваемо в публичното пространство с колко точно места разполага съответната зона. След справка в Търговския регистър се оказва, че общинската фирма "Център за градска мобилност" ЕООД е пуснала годишния си финансов отчет за изминалата година с близо два месеца закъснение след крайния срок. За предходните две години 2009-та и 2010-та отчетите са публикувани едва през март тази година, тоест с още по-сериозно закъснение.

Освен липсата на прозрачност друг сериозен проблем е, че събраните пари от "Синя зона" не отиват целево за изграждане на велоалеи, бусленти, подземни паркинги в периферията на центъра или други сходни мерки, които да решат трайно транспортната нужда на жителите на София. Вместо това събраните пари потъват в общия бюджет на "Център за градска мобилност" и не водят до сериозни стъпки в правилната посока, а напротив - статуквото се запазва, алармират "Зелените".

Те настояват парите, събирани от "Синя зона", да бъдат използвани единствено за развитие на транспортната инфраструктура на София, но различна от изграждане на нови пътища за автомобили и преасфалтиране на пътни настилки за автомобили. "Настояваме още на сайта на "Център за градска мобилност" в секцията "Паркинги и гаражи" да се публикува подробен годишен отчет, който да съдържа следната информация: Общ брой на местата в платените зони за паркиране; Продадени талони и получени смс-и за Синя зона; Брой на служебните абонаменти и общ брой месеци на абонамент; Вдигнати коли от паяк; Събрани пари от наказателен паркинг; Събрани пари от скоби; Друга информация, която би могла да донесе повече прозрачност", настояват "Зелените".

Те добавят и че са изнудвани собствениците на автомобили, живеещи в центъра. "От ПП "Зелените" възразяваме срещу задължаването на живеещите по постоянен адрес в центъра на София да заплащат винетен стикер на стойност от 150 лева за "Синя зона" и 100 лева за "Зелена зона", за да имат правото да паркират личния си автомобил. Още по-абсурдно е, че въпреки заплатената такса общината няма да им гарантира конкретно място, на което да паркират. Настояваме към всеки един адрес в централната част на София за всеки първи автомобил винетния стикер да бъде безплатен, както и да бъде фиксиран към конкретно паркомясто непосредствено до жилищната сграда. Едва за втори автомобил може да се обмисли възможността да се плаща такса, а ако е електромобил или хибриден - отново да е безплатно паркирането", заявяват още от "Зелените".

Те смятат, че "Синя зона" в този й вид не трябва да съществува, а повишаване на цената за ползването й е съвсем неприемливо.

Редактор: Сияна Любомирова

Новата "синя зона" опразни центъра на София

Всяко трето място в синя и зелена зона в София вчера преди обяд беше празно, установи проверка на „Монитор". „Имаме между 2...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...