Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

1878
Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

То е богато на омега-3 мастни киселини, които предлагат различни ползи за здравето, включително по-добро здраве на сърцето и мозъка, намален риск от депресия и дори по-добро здраве на кожата.

Изследователите също предполагат, че рибеното масло омега-3 може да помогне на хората да отслабнат по-лесно. Проучванията обаче не са единодушни и мненията относно тази потенциална полза остават разделени.

Какво представляват омега-3 от рибеното масло

Омега-3 мастните киселини са семейство мазнини, които са от съществено значение за човешкото здраве.

Има няколко вида омега-3 мазнини, но най-важните могат да бъдат категоризирани в две основни групи:

Основни омега-3 мастни киселини: Алфа-линоленовата киселина (ALA) е единствената основна омега-3 мастна киселина

киселина. Намира се в широка гама от растителни храни. Орехи, конопено семе, семената от чиа, ленените семена и техните масла са най-богатите източници.

Дълговерижни омега-3 мастни киселини: Двете най-известни са ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Те са намира се главно в рибеното масло и мазната риба, но също и в морски дарове, водорасли и масло от водорасли.

ALA се счита за необходима, защото тялото ви не може да я произвежда. Това означава, че трябва да получавате този вид мазнини от вашата диета.

Лекар разкри кой трябва да пие омега-3 мастни киселини

От друга страна, EPA и DHA технически не се считат за основни, тъй като човешкото тяло може да използва ALA, за да ги произвежда.

Това преобразуване обаче не е много ефективно при хората. Вашето тяло превръща само около 2–10% от ALA, която консумирате, в EPA и DHA.

Поради тази причина много здравни специалисти съветват да приемате около 200-300 mg EPA и DHA на ден. Можете да направите това, като ядете около две порции мазна риба на седмица или можете да вземете добавка.

EPA и DHA участват в много основни функции на тялото и играят особено важна роля в развитието и функционирането на мозъка и очите.

Проучванията показват, че поддържането на адекватни нива на EPA и DHA може също да помогне за предотвратяване на възпаление, депресия, рак на гърдата и хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието (ADHD).

На пазара има много добавки с омега-3 рибено масло, обикновено налични под формата на масло на капки или капсули.

Рибеното масло може да намали глада и апетита

Омега-3 мастните киселини от рибеното масло могат да помогнат на хората да отслабнат по няколко начина, първият от които включва намаляване на глада и апетита.

Този ефект може да бъде особено полезен за тези, които спазват диети за отслабване, които понякога водят до повишено чувство на глад.

В едно проучване здрави хора на диета за отслабване консумират по-малко от 0,3 грама или повече от 1,3 грама рибено масло омега-3 на ден. Групата с високо съдържание на рибено масло съобщава, че се чувства значително по-сити до два часа след хранене.

Тези ефекти обаче не са универсални.

Например, в друго малко проучване, здрави възрастни, които не спазват диета за отслабване, получават 5 грама рибено масло или плацебо всеки ден.

Групата, приемаща рибено масло, съобщава, че се чувства с около 20% по-малко сити след стандартна закуска и изпитва 28% по-силно желание за ядене.

Интересното е, че едно проучване установи, че омега-3 мастните киселини от рибено масло повишават нивата на хормона на пълнотата при хора със затлъстяване, но намаляват нивата на същия хормон при хора без затлъстяване.

Рибеното масло може да засили метаболизма

Друг начин, по който омега-3 мастните киселини от рибеното масло могат да ви помогнат да отслабнете, е чрез увеличаване на метаболизма ви.

Вашият метаболизъм може да бъде измерен чрез скоростта на метаболизма ви, която определя броя на калориите, които изгаряте всеки ден.

Колкото по-висока е скоростта на метаболизма ви, толкова повече калории изгаряте и толкова по-лесно е да отслабнете и да го задържите.

Едно малко проучване съобщава, че когато здрави млади възрастни са приемали 6 грама рибено масло на ден в продължение на 12 седмици, скоростта на метаболизма им се е увеличила с около 3,8%.

В друго проучване, когато здрави по-възрастни жени са приемали 3 грама рибено масло на ден в продължение на 12 седмици, скоростта на метаболизма им се е увеличила с около 14%, което е еквивалентно на изгаряне на допълнителни 187 калории на ден.

Рибеното масло може да засили ефекта от упражненията

Метаболитните ефекти на рибеното масло може да не се ограничават до просто увеличаване на броя на калориите, които изгаряте всеки ден.

Изследванията показват, че консумацията на рибено масло може също да увеличи броя на калориите и количеството мазнини, които изгаряте по време на тренировка.

Изследователите вярват, че това се случва, защото рибеното масло може да ви помогне да преминете от използването на въглехидрати към мазнини като източник на гориво по време на тренировка.

Едно проучване съобщава, че жените, на които са давали 3 грама рибено масло на ден в продължение на 12 седмици, са изгорили 10% повече калории и 19–27% повече мазнини, когато са тренирали.

Рибеното масло може да ви помогне да загубите мазнини и сантиметри

Дори ако омега-3 мастните киселини от рибеното масло не помагат на някои хора да отслабнат, те пак могат да им помогнат да изградят мускули и да загубят телесни мазнини.

Понякога теглото ви на кантара може да бъде подвеждащо. Може да остане същото, дори ако натрупвате мускули и губите мазнини.

Ето защо хората, които искат да отслабнат, често се насърчават да използват ролетка или да проследяват процента на телесните си мазнини, за да оценят напредъка си, вместо да разчитат само на кантара.

Фармацевт: Тези хранителни добавки са опасни за сърцето

Използването на телесното тегло за проследяване на загубата на телесни мазнини може също да обясни защо някои проучвания не са успели да открият никакъв ефект от рибеното масло омега-3 върху загубата на тегло. Въпреки това, проучвания, които използват по-прецизни измервания на загубата на мазнини, често разказват друга история.

Например, проучване на 44 души съобщава, че тези, които са приемали 4 грама рибено масло на ден, не са успели да загубят повече тегло от тези, които са приемали плацебо.

По подобен начин, друго малко проучване установи, че хората, които приемат 3 грама рибено масло на ден, губят 1,3 паунда повече (0,6 кг) мазнини от тези, получавали плацебо. Общото телесно тегло на участниците обаче остава непроменено.

По този начин рибеното масло може да не ви помогне да отслабнете само по себе си, но може да ви улесни да отслабнете и да намалите размера на дрехите си.

Омега-3 мастните киселини в рибеното масло имат различни потенциални ползи за здравето, една от които подпомага загубата на тегло.

По-важното е, че омега-3 мастните киселини от рибеното масло могат да ви помогнат да отслабнете и да премахнете телесните мазнини.

Проучванията обаче показват, че тези ефекти изглеждат скромни и може да не се отнасят за всички.

Като цяло, омега-3 мастните киселини от рибено масло вероятно ще имат най-благоприятни ефекти, когато се комбинират с фактори на начина на живот като правилно хранене и редовна физическа активност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Алергия към гел лак: какво да правя?

5 достъпни за всеки билки за духовно пречистване и защита от негативност

Контролирайте гнева си! Само осем минути гняв могат да ви струват живота

8 отровни растения, които не бива да държите у дома

Ако искате да живеете до 100 години, яжте тези три храни

Бързо ги изтрийте от ума си: Тези 6 мисли пречат на щастливия ви живот

Парите идват от всички страни: Две зодии, които ще забогатеят до юли

Ако сте родени на едно от тези числа, трябва да изчистите кармата си

С този цвят на дрехите всяка дама ще плени мъжа на мечтите си

Тези 6 стайни растения тайно ще излекуват болестите ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com