4 компании получиха първите "Зелени карти" за общинско обслужване

3551
4 компании получиха първите "Зелени карти" за общинско обслужване
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Четири иновативни компании с инвестиционни проекти на територията на София получиха първите "Зелени карти" за административно обслужване на бизнеса. Сертификатите бяха връчени на официална церемония в СОАПИ от столичния кмет Йорданка Фандъкова, председателя на СОС Георги Георгиев. Отличените компании, които първи ще се възползват от зелените карти на Столична община са „София Мед“, „КЕЙ БИО ИНДЪСТРИ БЪЛГАРИЯ“, Elca.bg и Dexycon. Общата инвестиция на компаниите е в размер на 65 млн. лв.

Зелените карти представляват изцяло нова услуга за инвеститори в Столичната община. "Едно от затрудненията, които срещат компаниите е именно административното обслужване и затова искаме да ги улесним чрез този нов инструмент - карта за административно обслужване и да създадем бърза писта за административно обслужване със специално внимание както към големите стратегически компании, така и с особен акцент към стартиращите иновативни компании", посочи кметът Фандъкова.

Това е малка конкретна стъпка, която осигуряваме на инвеститорите, така че да могат по-добре да работят, отбеляза председателят на икономическата комисия в СОС и председател на Надзора на СОПИ Николай Стойнев. Той изтъкна, че дори в пандемичната 2020 г. бизнесът в София има, макар и нисък, икономически растеж и столицата продължава да е атрактивно място за инвестиции.

Кои са тримата кметове оставили най-голяма следа в управлението на София?

Българската столица определено е един от най-проспериращите градове на Балканите. Въпреки че има своите недостатъци, с годините тя се и...

Връчвайки първата зелена карта на „София Мед“, Йорданка Фандъкова изтъкна, че това е компания, която предстои да разшири своето производство с нова инвестиция от 40 млн. лв., подкрепени от ЕБВР, именно защото става въпрос за чисто производство.

От компанията отбелязаха че плановете им включват инвестиции в електромобили, вятърни паркове, соларни панели, пречистване на води и също в обучение.

„КЕЙ БИО ИНДЪСТРИ БЪЛГАРИЯ“ получи зелена карта за инвестираните вече 23 млн. лв и планираното общо вложение от 50 млн. лв. за изграждане на първия по рода си в София високотехнологичен индустриален парк.

Инвестициите ще са в посока привличане на високотехнологични компании, развитие на инфраструктурата на парка и превръщане на район "Кремиковци" в предпочитано място не само за работа, но и за живеене.

Столична община ще развива спорта в града и с публично-частно партньорство

Столична община обявява конкурс и набира партньори за учредяване на срочно и безвъзмездно право на строеж върху спортен обект – о...

Elca.bg получи третата Зелена карта. Компанията представи нов проект - дигитална платформа, на която потребителите на ток могат да намерят актуалните оферти, да сравняват цени и условия, а скоро ще могат и да сключват самите договори на самата платформа.

От компанията се надяват да съдействат за информирания избор на потребителите и да направят сложната тема за цените на тока и високите сметки по-разбираема за всички потребители.

Dexycon - млада компания, посветена на дигитализацията на малки и средни предприятия получи четвъртата зелена карта. 

Стартиращите предприятия все още не са регламентирани в Закона за насърчаване на инвестициите, няма общи насърчителни мерки за тях, но Столична община, чрез  учредяването на "зелените карти" предоставя индивидуално обслужване и дава възможност на всички иноватори да се развиват, изтъкнаха още от Столична община. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Десислава Иванчева: Затворът в Сливен не ми дава да се лекувам

Кметът на "Слатина" има тумор в мозъка

Започва издаването на новите лични карти

Най-важното за деня, 16 юни 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 17-23 юни 2024 г.

Прогноза за времето - 17 юни 2024 г. (понеделник)

Мюсюлманите отбелязват Курбан Байрам

Най-важното за деня, 15 юни

Прогноза за времето - 16 юни 2024 г. (неделя)

Интензивен трафик на някои гранични пунктове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Десислава Иванчева: Затворът в Сливен не ми дава да се лекувам
Десислава Иванчева: Затворът в Сливен не ми дава да се лекувам

Все още съм в затвора, не съм освободена. Година и половина чакаме президентът и вицепрезидентът да вземат решение дали да бъде помилвани с Биляна...